ЕС не е склонен да пести за R&D дейности

Гюнтер Йотингер призова за запазване на разходите за научноизследователска и развойна дейност

Изследванията да бъдат единствената програма на Европейския съюз без съкращаване на разходите в периода след 2020 г., настоя шефът по бюджета на Европейската комисия Гюнтер Йотингер, докато Брюксел търси начини за покриване на „дупката” след Брекзит.

До средата на следващата година Комисията трябва да публикува предложение за бюджетните планове на ЕС за следващия финансов период, който започва през 2021 г., пише GreenTech.bg. „Няма гаранция, че която и да е програма ще избегне съкращения”, каза комисарят по бюджета и човешките ресурси. „Но ако има вариант, би трябвало да се избягват съкращенията за изследвания”.

Подкрепата на Йотингер за запазване на разходите за научноизследователска и развойна дейност (R&D) в девета рамкова програма, която ще наследи „Хоризонт 2020”, е стимул за изследователите в критичен момент, когато всички приносители в ЕС се опитват да предотвратят големия удар от Брекзит.

Излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз през март 2019 г. ще създаде финансов недостиг от около 16% в общия бюджет на ЕС, или 10-11 млрд. евро годишно, сочат предварителните данни.

Коментар