Western Digital оценява на $17,3 млрд. Toshiba Memory

Сагата с продажбата на Toshiba Memory може да приключи в близките дни

Полупроводниковият бизнес на Toshiba най-вероятно ще премине в ръцете на Western Digital за сумата от 17,3 млрд. долара. За да реализира подобна сделка, американският производител на сторидж устройства е привлякъл финансови партньори, предаде Ройтерс.

В консорциума за покупката на Toshiba Memory влизат Western Digital, американската инвестиционната компания KKR & Co., японският правителствен инвестиционен фонд Innovation Network Corp. of Japan и Банката за развитие на Япония. Те предлагат 1,9 трлн. йени (около 17,3 млрд. долара) за подразделението на Toshiba, специализирано в производството на флаш памети.

Western Digital е готова да вложи в сделката 150 млрд. йени под формата на конвертируеми облигации и няма планове за придобиване право на глас в Toshiba Memory. Партньорите на Western Digital са склонни да заделят по 300 млрд. йени за полупроводниковите активи на Toshiba.

Според Nikkei, сделката между Toshiba и Western Digital ще стане факт до края на август т.г. Остава рискът от провал на преговорите. Ако двете страни не се разберат, Toshiba може да разгледа други варианти за подобряване на финансовото си положение, вкл. декапитализация.

Коментар