BBoil управлява интелигентно соларния бойлер

BBoil на ProSmart автоматизира работата и управлението на всеки електроуред, вкл. соларния бойлер

Технологично решение BBoil на българската компания ProSmart позволява бързо и лесно управление на соларната система в дома или офиса през смартфон, лаптоп и „умен” часовник.

Иновативният продукт автоматизира работата и управлението на всеки електроуред, без значение от неговия производител или модел, подчертават от разработчика. Технологията поддържа свързване на системата с произволна безжична интернет мрежа, без допълнителни настройки.

proSmart BBoil може да бъде свързан към съществуваща система за загряване на вода със слънчев панел и електрически бойлер със серпентина. Предимствата от подобна стъпка са високата ефективност и максимална икономия, която се постига чрез използване на всички функционалности на BBoil.

В голяма част от днешните слънчеви системи, докато слънцето нагрява панела, е включен и нагревателят на бойлера, което много рядко е необходимо, но затова пък е изключително неефективно. Ето защо в BBoil е заложена следната логическa последователност: когато бойлерът е в процес на загряване от соларния панел, електрическото подгряване не може да се включи, а ако е задействано – ще се изключи.

Схема на свързване на proSmart BBoil към соларната система

Разработчикът предоставя подробна схема и указания за практическо свързване: Подава се захранващо напрежение AC 220 V 50/60 Hz за захранване на диференциалния термостат, BBoil и бойлера, като R3 прекъсва L (фазата) на бойлера. Захранващо напрежение L се подава на контакта COM на релето R1 на диференциалния термостат, за да може да управлява соларната помпа през NO контакт.

От NC контакт на релето R1 се подава захранването към контакта COM на релето R2 на BBoil. От NO контакт на релето R2 се управлява силовото реле R3, което включва и изключва захранването L (фаза) на бойлера. Идеята на силовото реле е за по-дълъг живот на комутиращия елемент на бойлера, в случая R3.

По този бърз и лесен начин слънчевата система в дома, на вилата или в офиса може да се управлява през смартфон, лаптоп или „умен” часовник. Потребителят може да задава графици на работа на електрическия бойлер, да включва по свое желание подгряването му и да разполага във всеки един момент, в реално време, с информация за текущото състояние на бойлера.

Коментари по темата: „BBoil управлява интелигентно соларния бойлер”

добавете коментар...

  1. Тя

    С програмируемо реле по температура и час? Има ли турбо меню? Релето може ли да се достъпва през интернет, през смартфон, лаптоп, таблет или часовник?

  2. ха

    Към “Той”: Прав си, че направеното нещо не е нещо съществено, но нека новинарските сайтове да обърнат внимание и на българските иноватори.
    Вярно е, че те (българските производители) все още не могат да блеснат на световно ниво, но без да им се показва дейността те губят всякакви шансове да прогресират.

  3. Той

    Това става и с най-обикновено програмируемо реле за 5-7 лева от всеки хипермаркет, въпреки че е по-малко интелигентно решение. Преди няколко години сложих в контакта реле, програмират го да работи само на нощен режим и включих щепсела на слънчевия бойлер в него. Продуктът в тази статия е малко по-сцецифичен.

Коментар