Събират $1,5 млн. за защитен Linux смартфон

Librem 5 ще работи под управление на Linux-базирана платформа PureOS

Разработчикът на ноутбуци и таблети с отворена софтуерна платформа Purism обяви поредния си проект – защитен Linux смартфон Librem 5, средствата за който в размер на 1,5 млн. долара ще бъдат събрани чрез краудфъндинг.

Purism обещава да създаде устройство с максимално възможна сигурност, което гарантира конфиденциалност на потребителите. Вместо широкоразпространената платформа Android, разработчикът залага на PureOS с ядро Linux, в която липсват частни компоненти. Нещо повече, потребителите могат теоретично да задействат всяка дистрибуция на GNU/Linux.

За целите на високата сигурност централният процесор е отделен от чипа, който отговаря за мобилната връзка. Предвидени са също специални хардуерни прекъсвачи, които при необходимост изключват напълно камерата, микрофона, адаптерите WiFi/Bluetooth и мрежовия модем. Допълнителна защита осигуряват средствата за криптиране.

Смартфонът Librem 5 ще може да се ползва и като пълноценен персонален компютър

Librem 5 стъпва на процесор i.MX6/i.MX8, който работи в тандем с 3GB оперативна памет LPDDR3. Флаш модулът eMMC има капацитет 32GB, а потребителите на смартфона ще могат да разширяват постоянната памет с MicroSD карти. Устройството е сравнително голямо – екранът е с диагонал 5 инча.

Разработчикът ще интегрира в смартфона безжични модули Wi-Fi и Bluetooth 4.0, GPS приемник, симетричен порт USB Type-C и набор от датчици, вкл. акселерометър, жироскоп, електронен компас, сензори за приближаване и осветеност.

Purism Librem 5 ще може да се ползва и като персонален компютър, когато към него се включат клавиатура, мишка и монитор. Очакваната цена на смартфона е 600 долара, а по план доставките трябва за започнат през януари 2019 г.

Коментари по темата: „Събират $1,5 млн. за защитен Linux смартфон”

добавете коментар...

  1. ха

    >хардуерен прекъсвач за камерата – известен като лепенка
    Почти позна. Електронно ключе, струващо около 2 цента за брой.

  2. Anonymous

    хардуерен прекъсвач за камерата – известен като лепенка

  3. МП

    “PureOS с ядро Linux, в която липсват частни компоненти..”

    Ричард Столман най-накрая ще може да си купи смартфон.

Коментар