Полуавтономни камиони тръгват във Великобритания

Великобритания ще започне към края на 2018 г. тестове в реални условия на полуавтономни товарни камиони, свързани с безжична връзка. Правителството на страната е заделило за проекта сума в размер на около 10,4 млн. долара, предаде Ройтерс.

Главната машина в колоната се управлява от човек по традиционния начин – с волан, педали за газ и спирачка. Останалите два камиона повтарят действията на водача. В техните кабини също има хора, готови във всеки момент да поемат управлението.

Очаква се движението в колона да доведе до по-ниски разходи на гориво, тъй като автоматично управляваните машини изпитват по-малко въздушно съпротивление. Вследствие на това намалява и замърсяването на въздуха.

В допълнение, чрез групиране на камионите в колона може по-ефективно да се използва капацитетът на магистралите, като така ще намалеят задръстванията. Подобни нововъведения вече планират и други държави в Европа, както и САЩ.

Разбира се, масовото въвеждане в експлоатация на полу- и напълно автономни камиони ще стане след като бъде гарантирана безопасността на движението по пътищата. Именно с тази цел ще се проведат изпитанията във Великобритания.

Коментар