Probox2 AVA – много повече от обикновена ТВ приставка

Probox2 AVA е една по-различна ТВ приставка, с някои единствени на пазара характеристики

Телевизията и интернет се сближават все повече, като в резултат на тази тенденция потребителите получават неподозирани доскоро възможности за развлечение на големия екран. Повечето съвременни телевизори имат вградени възможности за достъп до интернет, операционна система и хардуер за възпроизвеждане на онлайн съдържание, но ако това не е достатъчно, на помощ идват т.нар. ТВ приставки, които правят възможна истинската синергия между двата свята – телевизията и интернет.

По същество, ТВ приставките представляват мини компютри, работещи обикновено под управление на операционна система Android и по-рядко с Windows. Тези компактни устройства са проектирани с идеята да добавят към телевизора всички възможности на необятния свят на интернет, вкл. игри, музика, видео, снимки, приложения, социални мрежи, чат, новини и т.н.

Нещо повече, ТВ приставките могат да играят ролята и на център за достъп и възпроизвеждане на съдържание от локални източници като камери, плейъри, компютри, сторидж устройства и друга електроника на големия екран на телевизора. Цялата тази функционалност е поднесена на потребителя с възможно най-високо качество, вкл. 4K и HDR видео, с поддръжка на перфектен звук и удобно управление с дистанционен пулт или мишка.

Комбинацията от телевизор и приставка може да се превърне с лекота и в пълноценен компютър. За целта е достатъчно да свържете към малката кутийка мишка и клавиатура, така че да работите комфортно на голям екран по познатия от РС-тата начин за въвеждане на информация и управление на системата. При положение, че освен е-пощата вече и останалите най-често използвани приложения като текстообработка и електронни таблици са достъпни през уеб, работата с Android вместо под Windows едва ли ще е проблем.

Но все пак основното предназначение на ТВ приставката е да бъде средство за развлечение, което прави телевизора да изглежда като един огромен смартфон в хола, гледан и управляван от дивана. На пазара се предлага широко разнообразие от подобни устройства, вкл. във вид на флашка, малки или по-големи кутийки, под управление на Android или Windows. Всички те обещават много като функции и качество и сякаш са еднакви. Но тук ще ви представим едно устройство, което има претенцията да е различно от общата маса. И трябва да признаем, че тази претенция е обоснована.

Моделът, с който се запознахме отблизо, е Probox2 AVA. Ако условно разделим ТВ приставките на „любителски” и „професионални”, както e при други продукти, разглежданото устройство определено ще попадне във втората категория. И като дизайн, и като функционалности, и като технически параметри Probox2 AVA е всичко, което би пожелал претенциозният фен на домашното ТВ/интернет забавление.

Probox2 AVA съчетава Android ТВ приставка и HD записващо устройство

Качеството започва още от опаковката. Приставката е поместена в стилна черна кутия, а когато я отворите, ще откриете в нея солидно устройство в комплект с дистанционно, ръководство за потребителя, кабел, захранващ адаптер и антена. Липсва усещането за евтин продукт, в който са пестени материали и дизайнерски идеи, както е при много други устройства, предлагани на ниски цени.

Комплектът на Probox2 AVA включва самата приставка, дистанционно, геймърски контролер, антена, кабел, USB адаптер и ръководство за потребителя

Самата ТВ приставка е по-голяма от обичайните устройства в тази категория, но, както ще видим по-надолу, това е свързано със съществени предимства. Probox2 AVA е изпълнена под формата на правоъгълник с размери 200х125х21 мм и тегло 265 грама, в изцяло черен цвят и елегантен надпис с името на модела на горната матирана повърхност на корпуса. Четирите страни са гладки и лъскави, като на предната е разположен светодиоден панел, който показва часа – нещо рядко срещано при други подобни устройства.

ТВ приставката се отличава и с възможност за монтиране на външна Wi-Fi антена

Probox2 AVA разполага с всички необходими интерфейси за конфигуриране на пълноценна мултимедийна система за домашно развлечение. Отстрани вляво се намират два порта USB – един по стандарта 2.0 и един високоскоростен 3.0, както и голям слот за SD карти, вместо microSD такъв. Към USB портовете можете да свържете най-различни устройства, вкл. клавиатура, мишка, USB флашка или друг сторидж. В случая, най-очевидното приложение на един от тези портове е за свързване на адаптера за безжична мишка, с която управлението на приставката е по-лесно отколкото с дистанционния пулт.

Probox2 AVA има правоъгълна форма за разлика от повечето други подобни устройства на пазара, които са квадратни

Обикновено ТВ приставките имат един HDMI изход, чрез който се свързват към някой от HDMI входовете на телевизора. Точно тук е едно от ключовите предимства на Probox2 AVA – тази приставка има два HDMI порта, разположени на задната страна, единият от които е изходен (HDMI Out) – за телевизора, а вторият е входен (HDMI In), т.е. освен да извежда сигнал, устройството може да приема такъв от други източници. Входящият видео сигнал може да се показва в отделно плаващо прозорче на екрана (функция „картина в картината” – PIP) и да се записва на някое от сторидж устройствата. Така че, ТВ приставката играе роля и на рекордер.

На разположение са два USB порта – 2.0 и 3.0, както и порт за SD карти

Освен двата HDMI порта на задния панел са изведени още високоскоростен RJ-45 порт 1000Mbps за жично свързване към локалната мрежа, цифров аудио изход SPDIF и букса за монтиране на антена за Wi-Fi – още едно важно предимство на ТВ приставката. Опитът ни от работата с по-обикновени приставки без антена показва, че наличието на такава значително подобрява безжичната връзка, особено ако приставката е отдалечена на по-голямо разстояние от Wi-Fi рутера. В устройството са вградени двубандов безжичен модул Wi-Fi 802.11ac 2.4G/5.8G и, разбира се, модул Bluetooth 4.0 за синхронизация и обмен на данни със съвместими устройства като смартфони и др.

Можете да монтирате в приставката 2,5-инчов SATA HDD с капацитет до 4TB

В допълнение, в задната част на приставката е оставено място за монтиране на твърд диск! Устройството може да приема 2,5-инчови HDD с интерфейс SATA и капацитет до 4 терабайта за съхранение и ползване на огромно по обем съдържание. Нещо повече, операционната система Android 6.0 поддържа функция Adoptable Storage, т.е. допълнителната SD карта или USB флашка могат да се използват като разширение до 64GB на вградената постоянна памет за поместване в тях на приложения, данни или мултимедийно съдържание.

Отличителна особеност на Probox2 AVA е HDMI входът, наред с обичайния HDMI изход

Дотук откроихме три ключови предимства на Probox2 AVA, които правят тази ТВ приставка да изглежда различно от останалите. Да ги припомним:

  • HDMI вход с функция PIP и възможност за запис;
  • Външна Wi-Fi антена, която подобрява качеството на безжичната връзка;
  • Гнездо за монтиране на 2,5-инчов SATA твърд диск с капацитет до 4 TB.

Устройството се доставя в комплект със специален геймърски контролер

Probox2 AVA е мощно устройство, което възпроизвежда гладко видео с резолюция до 4K2K. Приставката разчита на 64-битов осемядрен процесор Realtek RTD1295DD Cortex-A53, работещ на тактова честота 2GHz, и графичен блок Mali-T820 GPU, допълнени от 2GB оперативна памет DDR3 и 16GB постоянна флаш памет от тип eMMC. Тази комбинация от изчислителни ресурси и памет осигурява висока производителност при ниска консумация на енергия. При добра интернет връзка, ТВ приставката работи гладко и леко с различно медийно съдържание.

Външната антена подобрява безжичната връзка, особено ако приставката е на по-голямо разстояние от Wi-Fi рутера

Разработчикът набляга на поддръжката на 10-битов цвят, което означава 1,06 млрд. цвята, в сравнение с 16-те милиона, предлагани от технологиите с 8-битов цвят. Градацията на нюансите и различните тонове при 10-битов цвят дава много по-реалистична картина на екрана. В допълнение, поддръжката на HDR (разширен динамичен диапазон) прави цветовете още по-ясни и наситени при съдържание, заснето в този формат.

Устройството идва с удобен потребителски интерфейс Probox2 APEX UI Launcher

Probox2 AVA декодира хардуерно UHD 4K видео при 60 кадъра в секунда (fps) и поддържа множество формати, вкл. H.265, H.264 и VP9. Освен това приставката поддържа стандартната кино кадрова честота 23.976, което означава, че запазва естественото качество на картината от оригиналните филми, без необходимост от вмъкване на допълнителни кадри. Осигурена е, разбира се, поддръжка на Dolby/DTS и S/SPDIF (5.1, 7.1) звук.

Probox2 AVA възпроизвежда гладко видео с качество до 4К2К при 60 кадъра в секунда

ТВ приставката идва с операционна система Android 6.0 Marshmallow, допълнена с фирмения потребителски интерфейс Probox2 APEX UI Launcher, който определено предлага по-удобен и интуитивен начин за достъп до функциите, настройките и управлението. Инсталирана е и отворената платформа OpenWRT(NAS), с поддръжка на сървъри Samba, iTunes(DAAP), DLNA (UPnP) и FTP, AFP функция за Apple TimeMachine и BitTorrent даунлоуд.

Една от най-ценните възможности на Probox2 AVA е функцията PIP (картина в картината) за външните видео източници

Екранът на лаунчера APEX UI дава бърз достъп до основните категории развлечения от секцията Home (Начало) – филми и телевизия, музика, социални, файлове, игри, интернет, снимки, любими, HDMI вход, приложения в Google Play. От същия екран можете да влезете веднага в настройките или в YouTube и Google. С превключване към таба Apps (Приложения) се показва секция с иконките на множество приложения, вкл. браузър, плейър Kodi, поща Gmail, камера, часовник и др.

ТВ приставката може да се ползва и за обичайните интернет приложения, например четене на новини

Без съмнение, потребителите, свикнали с Android устройства, няма да изпитат никакво затруднение с тази приставка. Навигирането сред функциите и настройките може да стане както чрез включения в комплекта пулт за дистанционно управление, който има бутони за бърз достъп до основните забавления – медии, музика, уеб, приложения, така и чрез безжична мишка. За геймърите е наличен като опция специален контролер Probox2 Remote+ с функция „летяща мишка”, жироскоп, гейминг пад и вграден микрофон, който общува безжично с приставката чрез придружаващия го USB адаптер.

Услугите на Google Play са достъпни безпроблемно на големия телевизионен екран

След всичко казано дотук, да обобщим още няколко предимства на Probox2 AVA:

  • Поддръжка на видео възпроизвеждане с резолюция до 4К2К и HDR;
  • Две операционни системи Android 6.0 и OpenWRT за разширена функционалност;
  • Оригинален лаунчер APEX UI за по-бърз и интуитивен достъп до възможностите;
  • Специален контролер за геймърите (опция).

Устройства като Probox2 предлагат възможности за достъп до онлайн съдържание, но не и права върху защитените материали

Стигаме и до въпроса, който вълнува всеки бъдещ потребител на подобен продукт – цената. Probox2 AVA не е устройство за 20-30 долара. Това е качествена приставка с респектиращ набор от възможности и поддръжка на видео възпроизвеждане но най-високи стандарти. Устройството се предлага от компанията W2COMP на цена от 135 британски лири в онлайн магазина Amazon.co.uk. Комплектът на Probox2 AVA включва самата приставка, дистанционно, HDMI кабел, антена, захранващ адаптер, ръководство за потребителя и геймърски контролер Remote+.

Коментар