SAP насърчава деца и младежи да програмират

Учени и предприемачи вярват, че кодирането като умение ще бъде от огромна необходимост за младите хора, за да развиват световната икономика в бъдеще

Софтуерният гигант SAP и мрежата от граждански организации и фондации Techsoup Europe стартираха инициативата „Запознайте се и програмирайте“, която ще се проведе в 15 държави по време на Европейската седмица на програмирането от 7 до 22 октомври.

В рамките на Meet and Code деца и младежи от 8- до 24-годишна възраст ще могат да научат повече за софтуерната разработка като кариерен избор и ще получат знания за начина, по който функционира съвременният дигитален свят.

Учени и предприемачи вярват, че кодирането като умение ще бъде от огромна необходимост за младите хора, за да развиват световната икономика в бъдеще. Инициативата на SAP адресира именно тази нужда на подрастващото поколение и се стреми да подпомогне адаптацията към „утрешния“ дигитален свят, поясниха от компанията.

„Запознайте се и програмирайте“ насърчава граждански организации да организират събития за програмиране по време на Европейската седмица на програмирането. Сдружения с нестопанска цел могат да получат до 300 евро, за да реализират събитие, което да покаже на младите хора как програмирането дава живот на идеите.

Възможни събития са например хакатони, работилници за програмиране, лекции, филмови събития, състезания, вечери на програмирането, курсове по роботика или други формати. Кандидатури за участие в инициативата се приемат до 22 септември.

В България „Запознайте се и програмирайте” се реализира от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ като партньор на TechSoup. SAP провежда инициативата в още 14 държави – Австрия, Хърватия, Чехия, Германия, Унгария, Казахстан, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Швейцария и Украйна.

Коментар