Windows 10 изпревари XP в компаниите

Windows 10 навлиза най-бързо в компаниите с персонал от 100 до 500 души

Две години след излизането си на пазара, Windows 10 изпревари Windows XP в корпоративния сектор, твърди анализ на компанията Spiceworks.

Към края на юли т.г. Windows 10 е била инсталирана на 13% от настолните РС и лаптопи в компаниите, докато делът на пенсионираната преди повече от три години Windows XP е намалял до 11%.

Най-популярна платформа остава Windows 7, на която се падат 68% от инсталациите в корпоративния сектор. Забележимо присъствие имат също Windows 8 и Apple macOS с дялове съответно 5% и 2%.

Около 60% от компаниите в света имат поне един компютър с Windows 10. Това е по-добър резултат за новата платформа от този на Windows XP, Windows 8 и Vista в първите им години.

В момента Windows XP се ползва поне на един компютър в 42% от организациите, докато 35% имат най-малко една машина с Windows 8 и само 7% – с Windows Vista. В същото време 84% от компаниите имат Windows 7, макар че три месеца по-рано този показател беше с 3% по-висок.

Най-често Windows 10 се инсталира в малки компании с персонал от 100 до 500 души. Подобни организации нямат достатъчно средства за бързо обновяване, а при големите фирми процесът отнема много време, заради огромния брой компютри и проблеми със съвместимостта на приложенията.

Делът на Windows 10 се увеличава с около 4,5% годишно. При тези темпове платформата може да превземе целия пазар след 15 години. Когато Microsoft предлагаше безплатен ъпгрейд до Windows 10 от Windows 7 и 8.1, популярността на системата нарасна с 16% за една година, т.е. за абсолютна доминация щяха да са необходими 4-5 години.

Коментари по темата: „Windows 10 изпревари XP в компаниите”

добавете коментар...

  1. Нормално

    Windows XP не се поддържа вече!

Коментар