Твърдите дискове с обем 8TB са най-надеждни

HDD устройствата с капацитет 8 терабайта се оказват най-надеждни

Статистика на компанията за облачни сторидж услуги Backblaze показва интересни данни за твърдите дискове. Макар и с известна условност, доколкото Backblaze не използва абсолютно всички модели HDD на пазара, статистиката дава вярна представа за надеждността на разпространените устройства.

В анализа на Backblaze за второто тримесечие фигурират 17 модела HDD с формфактор 3,5 инча и капацитет от 3 до 8 терабайта (TB). Това са устройства, ползвани от корпоративни клиенти, като общият им брой е над 83 хиляди. При част от моделите – например на Toshiba, WDC и HGST – не се наблюдават никакви откази през тримесечието, но други устройства, най-вече на Seagate, показват доста лош резултат. 

Докато някои HDD не показват никакви откази, други устройства определено са ненадеждни

От публикуваната сравнителна таблица за периода април 2013 – юни 2017 г. се вижда, че моделите с капацитет 8 TB са най-надеждни – при тях средният показател на отказите е 1,42%, докато при устройствата с 3TB е 1,51%, при HDD 4TB се покачва до 2,09%, при 5TB пада до 1,92% и при 6-терабайтовите дискове се вдига отново до 2,03%.

Дисковете на HGST имат като цяло най-добър показател за надеждност

Що се отнася до отделните брандове, най-добре по отношение на надеждност се представя като цяло за всички категории HGST. Някои твърди дискове дори имат нулев показател за откази, но други устройства от същата марка – например при Seagate – показват разочароващи резултати.

Коментар