Обвиняват Северна Корея за кражбите на биткойн

Северна Корея атакува борсите за криптовалута по целия свят и индивидуални потребители с цел кражба на биткойн, алармира информационната агенция United Press International, позовавайки се на южнокорейския Център за изследвания на военните операции в киберпространството (Cyber Warfare Research Center).

Твърди се, че кибервойската на Северна Корея провежда регулярни атаки срещу борсите за криптовалута и международните платежни системи, за да краде биткойни. Сред жертвите на подобни атаки са също стартъпи, които използват блокчейн, технологични компании от финансовия сектор и др.

По думите на Саймън Чои от изследователския център, Северна Корея разполага с информация за всички лица, които редовно търгуват на биткойн борсите, и я използва за фишинг срещу тях. Като доказателство Чои изтъква, че злонамереният код, вграден в прикачените файлове на имейлите, е идентичен с други вируси от севернокорейски произход.

Експертите по сигурност нееднократно предупреждават, че страната, ръководена от Ким Чен Ун, разполага със сили и средства за провеждане на сложни кибератаки и кампании. Така например, на нея се приписват серията от координирани DDoS атаки срещу правителствени органи и банкови структури в Южна Корея от 2009 и 2013 г., както и масовата атака срещу сървърите на Sony Pictures през 2014 г.

Има предположения, че и криптиращият вирус WannaCry е създаден в Северна Корея. Сред специалистите по сигурност съществува консенсус, че страната разполага с добре обучена кибервойска. Освен това Северна Корея има мотив да извършва масирани кибератаки, предвид наложените й санкции, заради ядрените изпитания.

Коментари по темата: „Обвиняват Северна Корея за кражбите на биткойн”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Аз само да попитам за схемата с криптовалутите: Нали ползват block-chains, дето дават нам’си к’ва сигурност?! Как стават тия кражби, д’еа? 😀

  2. Anonymous

    A, този път не са нито китайските, нито руските. Добре. Почвам да налучквам посоката.

  3. Тъмни дебри

    “..съществува консенсус, че страната разполага с добре обучена кибервойска. ” – Да, обучили са ги добри американски специалисти, срещу добро заплащане…

  4. Аман

    Па овде не беа ли мноу изостанале ве?? Не беа ли мноу зле и у дивото??

Коментар