Китайска фирма придоби бранда Lexar

Марката Lexar се използва за карти памет и устройства за работа с тях, както и за външни USB дискове

Брандът Lexar за сменяеми носители и четци на карти преминава от американски в китайски ръце. Производителят на памети Micron Technology обяви, че е продал Lexar на Shenzhen Longsys Electronics – компания, която разработва SSD и други устройства за съхранение на база флаш памети.

Micron се освобождава от Lexar, за да се фокусира върху по-печеливши пазари, гласи официалното съобщение от компанията. Всички активи, свързани с Lexar, стават собственост на китайската Longsys, която възнамерява да съхрани бранда и да продължи да поддържа потребителите.

Финансови параметри на сделката не се съобщават. Според публикация на DigiTimes.com, в резултат на поглъщането, Longsys може да създаде собствен бранд, но това ще се отрази негативно на отношенията с клиентите в Китай.

Марката Lexar се използва за карти памет и устройства за работа с тях, както и за външни USB дискове. Компанията Lexar беше създадена с отделяне от Cirrus Logic през 1996 г., а десет години по-късно я купи Micron.

Самата Micron също беше набелязана за поглъщане от китайския бизнес, но сделката не получи одобрение от американските власти, тъй като компанията е сред водещите производители на чипове и притежава най-напреднали технологии. 

Коментар