Роскосмос издаде лиценз за космически туризъм

Космическият кораб на КосмоКурс ще побира 6-ма туристи и един инструктор

Роскосмос издаде първия лиценз за космически туризъм на компанията КосмоКурс, която се занимава с разработка на суборбитален комплекс за туристически полети с възможност за многократна употреба.

Лицензът позволява на КосмоКурс да развива комерсиална дейност с подобен многоразов космически комплекс. В рамките на проекта компанията се явява главен разработчик на суборбиталния комплекс и влизащите в неговия състав ракета-носител и космически апарат.

По-рано тази година главният изпълнителен директор на КосмоКурс Павел Пушкин обяви цена от 200 до 250 хиляди долара на туристическия билет за първия в Русия многоразов суборбитален космически кораб. Но към момента на завършване на проекта е възможно тази цена да бъде коригирана.

По план, автономните изпитания на комплекса трябва да започнат през 2018 година. Тогава компанията ще обяви окончателната цена на билетите и ще отвори процеса на резервации.

Первият тестов полет на КосмоКурс ще бъде осъществен без пътници, но на финалния етап от изпитанията Пушкин не изключва възможността лично да участва в полета. Първият комерсиален полет е насрочен за 2021 г.

Космическият кораб ще побира 6-ма туристи и един инструктор. Полетът ще продължава около 15 минути на височина 180-220 км, като туристите ще бъдат в безтегловност около 5-6 минути.

Коментар