Илон Мъск репликира Путин за изкуствения интелект

За пореден път Илон Мъск предупреди колко опасен за човечеството може да бъде изкуственият интелект. Шефът на Tesla и SpaceX се изказа по любимата си тема броени дни след като президентът на Русия Владимир Путин заяви, че лидерът в изкуствения интелект ще владее света.

„Китай, Русия, скоро всички страни ще бъдат силни в компютърната наука. Конкуренцията за превъзходство в изкуствения интелект на национално ниво най-вероятно ще стане причина за Третата световна война”, написа Илон Мъск в Twitter.

Изявлението на предприемача идва като реплика на думите на Путин по време на среща с ученици по-рано този месец, на която руският президент каза, че изкуственият интелект е бъдещето не само на Русия, но и на целия свят.

„Този, който стане лидер в изкуствения интелект, ще управлява света. Не е много желателно монополът да бъде съсредоточен в ръцете на някого и затова, ако ние сме лидери в тази сфера, ще споделяме технологиите с целия свят, така както днес споделяме ядрените си технологии”, заяви Путин пред руските деца.

Илон Мъск често се застъпва за ограничаване на разработките в сферата на изкуствения интелект и предупреждава, че човечеството може да се сблъска с истинско въстание на машините. През юли т.г. той призова правителството на САЩ да създаде организация за контрол върху развитието на технологиите за изкуствен интелект.

Не така мисли обаче шефът на Facebook Марк Зукърбърг, според когото опасенията на Илон Мъск и други технологични лидери са неоснователни и дори безотговорни.

Коментар