Canon връща производство в Япония

В последните три години се наблюдава тенденция за връщане на производството в Япония

Canon планира да построи и пусне в експлоатация през 2019 г. нов завод в Япония за производство на фотокамери, съобщи агенция Nikkei. Този месец компанията ще купи терен за строителство с площ от 300 хиляди кв.м. в префектура Миядзаки.

Това ще бъде първият нов завод за фотокамери на Canon в Япония от 2010 г. насам. Компанията ще инсталира роботизирани производствени линии, които намаляват разходите и повишават конкурентоспособността й.

Проектът се оценява на 20 млрд. йени (около 181 млн. долара). Заводът ще произвежда еднообективни огледални фотоапарати, каквито по-рано се изготвяха в друг завод на Canon в същата префектура.

Компанията планира да върне в Япония и част от производствените си мощности за цифрови компактни апарати, които в момента са разположени в чужбина. По данни на Canon, през 2016 г. компанията е произвела около 56% от продукцията си в Япония и планира да увеличи този показател до 60%.

В последните три години се наблюдава тенденция за връщане на производството в Япония. Преди това Canon откриваше заводи за камери и други продукти в чужбина, за да намали негативното влияние от високия курс на йената. Сега обаче цената на работната сила в Азия и други страни по света расте, като в същото време автоматизацията прави производството в Япония по-изгодно.

Коментар