Изкуствен интелект ни доближава до умната кухня

Умният софтуер Pic2Recipe предлага рецепти за изготвяне на дадено ястие единствено по неговата снимка (източник: Jason Dorfman/MIT CSAIL)

Софтуер, създаден от учени в Масачузетския технологичен институт (MIT), разкрива рецептата за приготвяне и съставките на дадено ястие само по неговата снимка. Технологията може не само да повлияе на живота на хората, но и да бъде от полза на изследователите.

Като анализира публикуваните в социални мрежи снимки на храна, системата с изкуствен интелект Pic2Recipe дава пълен разрез на гастрономическите особености на жителите на едни или други държави, региони и социални групи.

На пръв поглед безполезни, снимките в социални мрежи могат да дадат ценна представа за хранителните предпочитания и здравните навици на хората, коментират авторите на разработката. Изследванията в тази област с помощта на съвременни технологии не са особено успешни до момента, тъй като липсва достатъчно голям обем данни за анализ.

Проектът се реализира в две лаборатории на MIT – по компютърни науки и изкуствен интелект, в сътрудничество с Катарския компютърен изследователски институт. Това, по същество, е проект за създаване на „умна” кухня.

Според учените, възможностите на интернет стимулират подобни изследвания, но всички досегашни разработки имат съществени недостатъци. Така например, швейцарската програма Food-101 разпознава изображенията на храни с точност не повече от 80%, поради ограничената база данни с готови храни.

Сходен проблем има и софтуерът, създаден от учени в Градския университет на Хонконг. Там базата данни е по-голяма, отколкото в Швейцария, като наброява 110 хиляди изображения и 65 хиляди рецепти за храна, но всички те се отнасят до китайската кухня.

Очаква се новата разработка на MIT да помогне в създаването на умни кухненски асистенти, които ще помагат на домакините с кулинарни съвети, опирайки се на наличните продукти в хладилника. Базата данни за проекта е обширна, с милиони рецепти, събрани от множество специализирани уеб сайтове.

Ползвайки базата, учените са създали обучена невронна мрежа, която може да открива закономерности в изображенията на храни и рецепти и да разкрива съставките на храната. Pic2Recipe генерира своя версия на предполагаемите изходни продукти, но потребителят може да предложи на програмата и собствен вариант.

„Представете си хора, които снимат храната в ресторанта, и когато се приберат у дома, вече знаят как да я приготвят”, коментира разработката доц. Кристоф Тътнер от отдела по нови медийни технологии във Виенския университет.

Авторите на програмата твърдят, че на този етап Pic2Recipe се справя отлично с разпознаването на десерти, в частност – с различни печени сладкиши, но все още изпитва трудности с по-слабо разпространени продукти от рода на суши. Близката цел на изследователите е да научат изкуствения интелект да определя начина за приготвяне на ястието – задушено или пържено – и да добавя вариативност в рецептите, когато потребителят няма под ръка необходимите съставки.

В недалечно бъдеще учените мечтаят да създадат умен помощник в кухнята, който е способен да предлага рецепти на базата на наличните продукти в хладилника и диетичните предпочитания на домакините.

Коментар