Intel може да избегне глобата на ЕС от $1,06 млрд.

Intel си издейства повторно разглеждане на дело, по което на компанията беше наложена глоба от над 1 млрд. долара

Съдът на Европейския съюз излезе с решение за преразглеждане на резултатите от антимонополното разследване на дейността на Intel, което приключи по-рано с глоба в размер на 1,06 млрд. долара.

През 2009 г. Европейската комисия глоби Intel за незаконни действия по отношение на конкурента на пазара за процесори – AMD. Разследването установи, че Intel е плащал на производители на компютри като Acer, Dell, HP, Lenovo и NEC, за да забавят или въобще да се откажат от пускането на модели с чипове на AMD.

Освен това разследването твърди, че Intel е платила голяма сума на търговската верига MediaMarkt, за да продава изключително компютри с процесори Intel.

През 2012 г. Intel подаде жалба, но не успя да оспори решението на Европейската комисия. Две години по-късно, през 2014-та, съдът потвърди решението на комисията.

Така на Intel остана само една възможност за продължаване на спора – да се обърне се към висшата инстанция, Съда на Европейския съюз, който не разглежда фактическата страна на делото, а законността на приложението на една или друго решение.

Intel се възползва именно от тази последна възможност и изглежда ходът на американската компания е успешен. Съдът насочи делото за повторно разглеждане с аргумента, че решението е взето без достатъчна оценка на това как действията на Intel са повлияли на способността на AMD да конкурира Intel.

Това означава, че на този етап Intel ще избегне плащането на глобата от над 1 млрд. долара и ще забави окончателното решение по спора с конкурента AMD за неопределен срок.

Коментари по темата: „Intel може да избегне глобата на ЕС от $1,06 млрд.”

добавете коментар...

  1. Станислав

    В какъв свят живеем… Трябва да се сложи още една нула към глобата, не да се отменя

Коментар