Глобяват Lenovo с $3,5 млн. за адуер в лаптопите

Lenovo е поставила под угроза сигурността на потребителите с предварителното инсталиране на софтуер VisualDiscovery на компютрите си, категорични са от FTC

Топ производителят на компютри Lenovo се съгласи да плати глоба в размер на $3,5 млн. и да коригира своята практика за продажба на ноутбуци, в отговор на обвиненията, че е инсталирал в лаптопите си софтуер, който застрашава сигурността на потребителите, предаде Ройтерс.

Преди няколко години Lenovo си навлече критики, заради това, че доставяше лаптопи с предварително инсталиран рекламен софтуер (адуер) под името VisualDiscovery, разработен от Superfish. Програмата беше инсталирана на стотици хиляди ноутбуци, продавани на пазара от август 2014 г.

VisualDiscovery не само показва банери с външна реклама при търсене в интернет, но и блокира предупрежденията на браузъра при опит на потребителя да посети злонамерен сайт. Освен това програмата дава достъп до конфиденциална информация на потребителите, като например номера на социални застраховки, според Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ. Тази информация обаче не е изпращана към ​​Superfish.

Lenovo е поставила под угроза сигурността на потребителите с предварителното инсталиране на софтуер, който може да получи достъп до конфиденциална информация без тяхното уведомяване и съгласие, се посочва в официално изявление на FTC.

Споразумението за уреждане на конфликта между Lenovo, FTC и 32 американски щата беше обявено по-рано тази седмица. Китайският производител се задължава да иска съгласие от потребителите, преди да инсталира подобен тип програми на своите ноутбуци.

Коментари по темата: „Глобяват Lenovo с $3,5 млн. за адуер в лаптопите”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Телефоните на леново
    фабрично идват
    с леново антивирус
    които праща СКЪПИ смс някъде си.

  2. :)

    Всички го правят. Скоро имаше скандал и с HP заради “проблем” с драйверите на звуковите карти позволяващи на трети лица да подслушват всичко и да гледат всичко.

Коментар