Intel преоткри закона на Mур в твърдотелните дискове

Обещаващият пазар на флаш базирани устройства (SSD) привлече и най-големия производител на процесори – Intel. Гигантът започна доставки на модели от корпоративен клас, които ще намерят приложение в сървъри, работни станции и системи за съхранение на данни.

За разлика от механичните дискове, SSD устройствата на Intel не включват подвижни части, а вместо тях използват технология с 50-нанометрова NAND флаш памет с клетки на едно ниво (SLC). Системите, оборудвани с новите дискове, ще доведат до намаляване на общите разходи за инфраструктура, охлаждане и енергия. Intel твърди,че SSD могат да намалят общата стойност за притежание за корпоративни приложения над 5 пъти.

„Производителността на хард дисковете не се движеше със скоростта на закона на Мур. Високопроизводителните SSD освобождават пълната производителност на най-новите системи, базирани на процесори Xeon, като същевременно повишават надеждността и понижават общата стойност за притежание на широк кръг от натоварвания на системи за съхранение и сървъри”, коментира Кърк Скоген, шеф на групата за сървърни платформи на Intel.

Компанията твърди, че устройството X-25E Extreme SATA Solid-State Drive повишава до 100 пъти производителността при сървъри, работни станции и системи за съхранение на данни, спрямо хард дисковете, като се позовава на измерванията за входно-изходни операции в секунда – IOPS (Input/Output Per Second), ключов показател в сферата на съхранението на данни.

Модел за съхранение на данни, който включва SSD, може също да понижи разходите за енергия до 5 пъти и така да даде допълнителна полза за компаниите.

„Технологията SSD ще промени икономическите показатели на корпоративните центрове за данни”, смята Джон Фаулър, вицепрезидент на Sun Microsystems. Неговата компания подготвя корпоративни решения за съхранение на данни, които ще използват високата производителност на SSD устройствата, като същевременно ще изразходват само част от част от енергията на класическите дискови масиви.

Продуктът на Intel е проектиран за интензивни изчислителни натоварвания, които се възползват основно от високата скорост при произволен запис и чeтене, измерена в IOPS. Устройството с капацитет 32 GB достига производителност 35 000 IOPS при четене (4KB Random Read) и 3 300 IOPS при запис (4KB Random Write), а латентността при четене е 75 микросекунди.

Подобна производителност, в комбинация с ниска активна мощност от 2.4 вата, осигурява до 14 000 IOPS за ват, като всичко това е в компактен 2.5 инчов формат.

Устройството постига скорост до 250 MB/s при четене на последователни данни и до 170 MB/s при последователен запис.

Intel използва иновационна 10-канална NAND архитектура, която е в основата на високата производителност. 32-гигабайтовият X25-E е способен да запише до 4 петабайта (PB) данни за период от 3 години (или по 3.7 TB/ден). Два пъти по-висок е капацитетът на 64-гигабайтовия вариант на устройството.

Дисковете с капацитет 32GB вече са в производство и струват по $695 в количества по 1000 бройки. 64-гигабайтовата версия се очаква да бъде представена под формата на мостри през четвъртото тримесечие, а на пазара ще излезе в началото на 2009 г.

Коментари по темата: „Intel преоткри закона на Mур в твърдотелните дискове”

добавете коментар...

  1. kpp

    твърдотелните
    ROFL

Коментар