Пазарът на дънни платки затъва

Световния пазар на дънни платки следва низходяща тенденция, като през настоящата година се очаква продажбите на брандирани платки да паднат до 45 млн. броя, а в бъдеще да намалеят още повече, прогнозира тайванското издание DigiTimes.

През 2013 г. пазарът на брандирани дънни платки достигна 75 млн. броя, но през миналата година слезе под 50 млн. броя. Китай беше основен източник на търсене на подобни продукти в последните години и спадът на този голям пазар доведе до ниските показатели през 2016 и 2017 г.

Gigabyte Technology, един от водещите производители на дънни платки, очаква тази година спад в доставките, които според компанията няма да превишат 13 млн. броя. Освен от слабото търсене в Китай бизнесът на Gigabyte е засегнат от силната конкуренция на лидера на пазара Asustek, който укрепва позициите си във високия клас дънни платки.

DigiTimes твърди, че Asustek контролира над 60% от пазара на класни дънни платки и увеличава преднината си спрямо Gigabyte. Предполага се, че през четвъртото тримесечие на годината доставките на брандирани дънни платки Asus ще достигнат 5 млн. броя на фона на новите процесори Intel Coffee Lake за настолни РС и сезонното оживление на пазара в края на годината.

Коментар