Чистият Android става тенденция при смартфоните

Lenovo K8 Plus е устройство, което задава тенденция на пазара – смартфони с чиста версия на Android

Водещи производители на смартфони пускат на пазара модели с чиста версия на мобилната операционна система Android, без допълнителни фирмени надстройки. Изглежда, този подход се очертава като нова тенденция в мобилната индустрия.

Преди броени китайският производител Xiaomi представи Mi A1, своя първи смартфон с чиста версия на Android, без фирмената обвивка MIUI, създаден в рамките на проекта Android One. Премиерата на модела се състоя в Индия, където още една водеща китайска компания представи смартфон с чист Android –това бе Lenovo с нейния производителен и ценово достъпен K8 Plus.

Смартфонът на Lenovo, подобно на много други нови устройства, идва с двойна основна камера на гърба. Единият сензор е 13-мегапикселов с диафрагма f/2.0, предназначен за улавяне на детайлите и работещ в тандем с втори, 5-мегапикселов сензор с диафрагма f/2.0, като тази комбинация гарантира впечатляващи снимки.

На предния панел на K8 Plus е разположена 84-градусова „широкоъгълна” 8-мегапикселова камера за селфи с диафрагма f/2.0 и светкавица. Моделът предоставя 5,2-инчов IPS екран с резолюция Full HD, има 3GB оперативна памет и 32GB постоянна памет, поддържа 4G VoLTE, 360-градусов звук Dolby Atmos и технология TheaterMax за използване с шлем за виртуална реалност.

В новия си модел Mi A1 китайският производител Xiaomi залага на чиста версия на Android

Но тези забележителни характеристики за смартфон от среден клас с цена около 170 долара не са най-важната новина. Внимание привлича решението на Lenovo да доставя K8 Plus с чиста версия Android 7.1 Nougat. В първите анализи за появата на подобен продукт се прокрадва мнението, че ставаме свидетели на нова тенденция в мобилната индустрия след двойните камери и безрамковите дисплеи, а именно – смартфоните с чиста версия на Android.

Подобни твърдения са основателни, тъй като Lenovo не е единствената компания, която прокарва тенденцията. Xiaomi, която е по-голям играч на пазара за смартфони, също предложи на пазара смартфон с чист Android и вероятно в бъдеще ще се появявят все повече такива устройства.

Много потребители не харесват фирмените интерфейси, с които се доставят повечето маркови смартфони на пазара. Във форуми и социални мрежи често се срещат критики именно към обвивките на Android, създадени от производителите на смартфони.

Очевидно, част от потребителите искат чист Android. За производителите на смартфони предлагането на устройства с чист Android може да означава по-малко разходи, тъй като ще им спести разработка на собствени интерфейси. Освен това ще могат да доставят на клиентите си незабавно актуализациите на Android от Google, а не както сега – месеци след пускане на новите версии.

Но, от друга страна, инсталирането на чист Android ограничава възможностите на производителите да отличат своите продукти от тези на конкурентите. Най-вероятно, доставчиците на смартфони ще следват два пътя едновременно, предлагайки както чисти Android устройства, така и модели със собствено разработен потребителски интерфейс, които ще поддържат уникалността на продуктите им.

Коментари по темата: „Чистият Android става тенденция при смартфоните”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    трябваше да се сетят преди 5 години …

  2. Anonymous

    Верно си е

  3. Anonymous

    Емиии, трябваше да се сетят преди 5 години …

Коментар