iPhone донесъл 760 млрд. долара на Apple

iPhone се очертава като първият смартфон в индустрията, продажбите от който ще генерират 1 трлн. долара

Приходите на Apple от продажби на iPhone възлизат на 760 млрд. долара от 2007 г., когато излезе първият модел на флагмана, до второто тримесечие на 2017 г. включително, сочи изследване на Strategy Analytics.

Откакто пусна първия си айфон, Apple е продала 1,2 млрд. устройства на пазарите по целия свят. Очаква се до края на 2018 г. приходите от продажби на iPhone да надвишат 1 трлн. долара.

През август т.г. Apple отчете ръст на приходите си от 7% за третото тримесечие. Почти две трети от постъпленията за този период идват от iPhone – компанията е продала около 41 млн. смартфона на обща стойност $24,85 млрд.

Следващата седмица се очаква Applе да обяви новия си модел iPhone 8 или iPhone X, според някои предварителни информации. Това е юбилеен модел, който бележи 10-годишнината на устройството и идва със значителни промени в дизайна.

Предполагаемата цена на новото устройство е над 1000 долара, поради технологичните подобрения, които го оскъпяват. Все още няма сигурни индикации, че продажбите на iPhone 8 ще започнат още през септември. Възможно е компанията да отложи старта им за октомври.

Коментари по темата: „iPhone донесъл 760 млрд. долара на Apple”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Момчета, всичко, което пишете е горе-долу така, но пропускате още два супер важни момента – общата капитализация и дългосрочните инвестиции.

    Тези два фактора са част от ОГРОМНАТА печалба, която Епъл генерира от продажбата най-вече на телефони и софтуер за тях. Вие сте извели, че чистата печалба за 10 години е едва $151 млрд., но реално тя е много повече. Това, че Епъл купува компании, патенти, строи магазини, центрове за данни и инвестира в много насоки, не означава, че маржа на компанията на е гигантски. Много хора усещат това за прекалено и “на гърба на хората”, но всеки е свободен да изрази мнението си. Дали ще го направи грозно и грубо или интелигентно с аргументи и негов личен избор!
    С всички тези инвестиции Епъл е увеличила капитализацията си като компания и съответно е намалила чистата печалба (кеша).

    Това според мен е правилна стратегия ако инвестициите водят до качество и доволни клиенти. Нищо лошо не искам да напиша против Епъл, а само да хвърля още малко ключови детайли в темата 😉

  2. (c:

    Прав си, Станиславе, така е.

    Но, тези пари така или иначе са на инвеститорите. Едно време Apple, излизайки на борсата, са взели едни пари. Срещу тези пари са раздали акции. Сега дължат дивиденти.

    Има си регулации, решенията за дивидентите и изкупуването на акции се взимат на акционерни събрания. Не са избор и/или решение на борда на директорите.

    По тази причина за компанията това са разходи. Не можеш да ги сложиш в печалбата.

    Ако имаш предвид, че влизат в цената на продуктите – да, точно там влизат, и то много лошо.

    Отне ми време да изровя точната сума. За периода 2012-2017г Apple са изразходвали грубо $300 милиарда долара.

    На който не му харесва, да не взима пари от инвеститори, това е.

    Но, това е положението с финансирането.

    2 фонда в България взеха пари от ЕС да инвестират в старитращи компании (Launchub и Eleven). Общо получиха правото да раздават до €20 милиона.

    Врътката е, че парите ги получават като подарък, а но ги раздават на стартиращи компании срещу дялове.

    Т.е. ЕС дава пари така, че по никакъв начин не заплашва статуквото – компаниите трябва да си имат акционери и да бъдат контролирани, да бъдат собственост на финансовия сектор.

    Ще цитирам Гай Кавазаки (в нета пише кой е): “Вземеш ли веднъж пари, инвеститорите те притежават.”

  3. Станислав

    Изпускаш нещо съществено.
    Тези 151,4 милиарда са кешът без дивидентите, които всяка година се изплащат на акционерите, ако ги прибавим % печалба ще нарастне значително.

  4. (c:

    Само искам да натъртя на факта, че приходи не означава печалби 🙂

    Винаги се цитира кеша от $260 милиарда, но никога останалите показатели.

    Например, на всички медии им убягва да проверят Apple колко дългове имат. А, те към настоящия момент са $108,6 милиарда (справка Yahoo Finance).

    Друга интересна информация за компанията е, че за периода 2007-2016г приходите им в млиарди долара са:
    24,6 + 37,5 + 42,9 + 65,2 + 108,2 + 156,5 + 170,9 + 182,8 + 233,7 = 1 022,3

    Това е губо $1 трилион оборот.

    $260 (млрд. кеш) – $108.6 (млрд. дългове) = $151,4 милиарда – това са парите, които компанията има реално.

    Значи, от $1022 милиарда имат грубо $152 печалба, останалото са завъртяли през световната* икономика. Това прави реална печалба от 14,9%.

    * Пак бърза справка показва, че доставчиците на части за iPhone са 15-20 компании от цял свят.

Коментар