iPhone X e факт, без особени изненади

Дългоочакваният iPhone X излиза на пазара през ноември на цени от 999 долара

iPhone X, най-очакваният потребителски продукт тази есен, ще зададе развитието на технологиите в следващите 10 години, заявиха от Apple при представяне на флагмана преди броени минути. Името на устройството се произнася като 10 (десет), а нe като буквата X (екс), тъй като това е юбилеен модел, който бележи десет години от излизане на първия айфон.

И така, какво прави този смартфон специален, според Apple? iPhone X идва в стъклен корпус и екран, който изпълва почти целия преден панел, с много тънка рамка, заоблени ъгли и защита от прах и влага. Екранът е изпълнен по технология OLED и се нарича Super Retina Display – той е голям, с диагонал 5,8 инча и резолюция 2436×1125, а плътността на пикселите е 458 ppi (пиксела на инч).

Apple наблегна на поддръжката на технологии 3D Touch, HDR и True Tone. Включването на екрана става само с докосване, в която и да е негова част, а бутон Home вече няма. Отключването на екрана става с просто приплъзване на пръста отдолу нагоре по екрана, а при по-дълго задържане се активира списъкът с пуснатите приложения. Процесорът A11 Bionic е 6-ядрен – с две високопроизводителни ядра и четири икономични.

Активирането на гласовия асистент Siri става със страничния бутон. При отсъствие на бутон Home и сензор Touch ID, за отблокирането на смартфона се грижи функцията за разпознаване на лица Face ID, за която отговаря True Depth Camera, състояща се от няколко камери и сензори.

В разпознаването на лицето на потребителя се използва невронна мрежа, а изчисленията са поверени на новия процесор A11 Bionic. Настройката е лесна – потребителят поглежда в екрана и завърта главата си в указаното направление. Очила, мустаци, шапка или нова прическа не са проблем за системата, която работи идеално, дори нощем.

Apple успокои присъстващите, че всички данни за лицата на потребителите се съхраняват в кодиран вид. Според компанията, докато шансът за отблокиране на устройството с Touch ID е 1 към 50 000, то при Face ID е 1 към 1 000 000, т.е. новата система е много по-сигурна, освен ако човек няма двойник.

Емоджите остават в миналото. iPhone X бележи началото на т.нар. анимоджи, или анимирани емоджи, които могат да се ползват в iMessage и никъде другаде засега. Още една новост са вградените в операционната система маски. Освен това iPhone X улавя погледа на потребителя – ако погледнете екрана, той ще се включи, демонстрира Apple.

Идва ред и на камерата. Както се очакваше, тя е двойна, като всеки модул има резолюция 12 мегапиксела, а апертурите са F1.8 и F2.4. И двата обектива поддържат оптична стабилизация, а редом с тях е разположена LED светкавица с четири светодиода. Фронталната камера вече поддържа портретен режим с функция Portrait Lighting.

Apple говори за цял ден автономна работа на iPhone X, или два часа повече от iPhone 7. Фирменият адаптер за безжично зареждане се нарича AirPower, но не е ясно дали е включен в комплекта или ще се продава отделно. Адаптерът позволява едновременно зареждане на няколко устройства – iPhone, AirPods и Watch.

Цените на iPhone X стартират от 999 долара за базовата версия с 64GB постоянна памет. Моделът ще бъде достъпен за предварителни поръчки от 29 октомври,  а доставките ще започнат на 3 ноември. Както се предполагаше, моделите с по-големи обеми на паметта – 256 и 512 GB ще струват съответно 1099 и 1199 долара.

Коментари по темата: „iPhone X e факт, без особени изненади”

добавете коментар...

 1. XXX

  “По един Ай-Фон-икс за всеки Гал-фон-икс 
  Иначе единственото нововъведение, което никъде другаде не съм виждал досега, е версията с 512 ГБ РОМ…”

  Няма такъв модел. Галфона си ти!

 2. Станислав

  4k при 60 кадъра, както обикновенно водят при видео записа, не че бих дал 2 бона за тях но…

 3. Галфон

  По един Ай-Фон-икс за всеки Гал-фон-икс 🙂
  Иначе единственото нововъведение, което никъде другаде не съм виждал досега, е версията с 512 ГБ РОМ…

 4. ха

  Защо да идва без изненади. Аз съм изненадан… Леле олеле вай вай вай…

Коментар