МВР-Враца внедри система с изкуствен интелект

Центърът за наблюдение в МВР-Враца подава в реално време информация и следи постоянно за безопасността и реда на града

Иновативна система за видеонаблюдение с вграден изкуствен интелект заработи в град Враца. Проектът е реализиран в партньорство на общината с телеком оператора Виваком.

„Враца е първият град в България, в който се изгражда система с вграден изкуствен интелект“, заяви Мирослав Петров, главен директор „Продажби“ на Виваком. Системата реализира редица ползи за жителите и гостите на града.

Това, което прави системата уникална за България, е специалният софтуер, чрез който камерите могат да разпознават номера, хора с маски, както и паднали на улицата хора. Целта е да бъде обезпечена сигурността на жителите на община Враца.

Центърът за наблюдение в МВР-Враца подава в реално време информация и следи постоянно за безопасността и реда на града. В рамките на месец системата е засякла на територията на общината грабеж, палеж и няколко нарушения за нередности, свързани с акцизи и ПТП.

В момента подобни системи работят в големи европейски градове като Лондон, Барселона и Брюксел. Видеонаблюдението дава възможност за превенция и контрол от вандализъм и тероризъм, намалява битовата престъпност и повишава имиджа на общините като сигурни туристически дестинации.

Коментари по темата: „МВР-Враца внедри система с изкуствен интелект”

добавете коментар...

  1. vlady

    Служителите на МВР, ГДО, ГДИН са с интелект един милиционер – една хилядна от интелекта на еталонната букова талпа. Изкуственият интелект във всички случаи е на по-високо ниво.

  2. :)

    От цялата статия разбрах как Виваком са продали една система на полицаите и сега доволно потриват ръчички.

  3. Anonymous

    Като гледам къв тв има на бюрото(нощните смени гледат )
    и интелекта ша е толкова

  4. Манолов

    Като си нямат естествен….

Коментар