macOS High Sierra излиза този месец, по-бърза e

macOS High Sierra възпроизвежда поточно 4К видео с по-малко системни ресурси

Десктоп платформата macOS High Sierra ще излезе на 25 септември като безплатно обновление в Mac App Store, обяви вчера Apple на голямата си пресконференция в театъра на името на Стив Джобс в Купертино.

High Sierra за Mac компютри идва с повишено бързодействие и по-висока стабилност. Новата файлова система Apple File System (APFS) вече е зададена по подразбиране за Mac и по думите на разработчика, тя е по-надеждна и сигурна, както и по-производителна. При това macOS High Sierra остава съвместима с дискове, форматирани в HFS за четене и запис.

Новата ОС поддържа стандарта HEVC (H.265) за възпроизвеждане на 4К видео в обикновен и поточен режим (стрийминг), като заеманото място сега е с 40% по-малко, отколкото при стандарта H.264.

В браузъра Safari е добавено блокиране на автоматичното възпроизвеждане на видео. Функцията Intelligent Tracking Prevention пък използва технологии за машинно обучение, за да открива и премахва данни, с помощта на които рекламодателите следят действията на потребителите в интернет. Apple твърди, че Safari е станал най-бързият браузър в света.

macOS High Sierra включва и разширени възможности за виртуална реалност. Очаква се компанията Valve да оптимизира своята платформа SteamVR за macOS и да осигури поддръжка за шлемове HTC Vive, а Unity и Epic да настроят за macOS своите инструменти за разработка на VR съдържание.

Освен това, по-късно тази година, във Final Cut Pro X ще се появи поддръжка на професионални 360-градусови потоци с възможности за импорт, монтаж и експорт на сферично видео.

Коментар