IKEA ни отвежда в свят на допълнена реалност

iOS приложението IKEA Place улеснява вземането на решения за покупки на мебели за дома

Шведският производител на мебели IKEA представи безплатно приложение за допълнена реалност (AR), което използва новата технология ARKit на Apple. Софтуерът позволява на потребителите да видят как дивани, фотьойли, маси за кафе и други мебели ще паснат на домовете им в реални размери.

Според прессъобщението на IKEA, всички продукти, налични през приложението, са в 3D формат и в реални мащаби. Това гарантира, че „всеки избор се базира на реалния размер, дизайн и функция“, каза Майкъл Валдсгаард, лидер на отдела за цифрова трансформация в Inter IKEA Systems.

„IKEA Place улеснява вземането на решения за покупка за собствения дом, за да изпробвате различни продукти, стилове и цветове чрез настройки от реалния живот – и това само с едно докосване с пръст“. Потребителите имат възможност да заснемат композицията от приложението и да я споделят като изображение или видеоклип с приятели.

Приложението гарантира 98% точност, според IKEA, тъй като мащабира продуктите въз основа на размерите на стаята. „Технологията за подобрена реалност е толкова прецизна, че ще можете да видите тъканите на мебелите, да видите как светлината се отразява върху тях и какви сенки ще прави върху вашите мебели“, се казва в прессъобщението.

От края на септември потребителите с iOS 11 ще могат да изтеглят приложението и да се заиграят с неговите възможности. Общо 2 000 продукта на IKEA ще бъдат на разположение за експериментиране. Първото издание ще се фокусира върху по-големи мебели, включително дивани, фотьойли, табуретки, маси за кафе и най-продаваните „решения за съхранение“. Данните, събрани от приложението, ще играят роля при формиране на нови продуктови линии.

„Сега технологията е постигнала нашата амбиция. AR ни позволява отново да преосмислим опита си в търговията с мебели, в нашето неспокойно търсене за създаване на по-добър ежедневен живот за всички, навсякъде“, каза Валдсгаард.

За да използва приложението на IKEA, човек трябва да направи следното: да надстрои устройството си до iOS 11, да изтегли безплатното приложение IKEA Place от магазина на Apple, да сканира дома си, да прегледа списъка с наличните продукти в приложението, да си избере мебел, да я премести и постави „в дома си“.

Коментар