Rovio се оцени на $1 млрд., излиза на борсата

Rovio, разработчик на Angry Birds, излиза на борсата в края на септември

Финландската компания Rovio Entertainment, разработчик на популярната игра Angry Birds, зададе начален диапазон за първично публично предлагане на акции (IPO) на ниво 10,25-11,5 евро. Това означава оценка на компанията от 802-896 млн. евро (955-1070 млн. долара.

По-рано Rovio заяви, че в рамките на IPO-то планира да привлече 30 млн. евро за реализация на своята стратегия за ръст и подобряване на стратегическата гъвкавост на компанията, припомня Ройтерс.

През миналата година Rovio получи приходи в размер на 190,3 млн. евро, което е с 34% повече спрямо предходната година. Печалбата на компанията преди данъци и такси възлиза на 17,5 млн. евро, спрямо загуби година по-рано.

В момента Rovio подготвя снимките на втория филм по мотивите на играта Angry Birds, който е планиран да излезе през 2019 г. Част от средствата от IPO-то може да отидат за финансиране на този проект.

Търговията с акции на Rovio се очаква да започне на 29 септември т.г. на борсата в Хeлзинки. В същия ден компанията ще бъде вписана в предварителния списък на борсата, а на 3 октомври трябва да влезе в основния списък.

Коментар