Новите бизнес компютри идват по-сигурни и икономични

Големите производители на компютри вече пускат на пазара първите бизнес РС, които използват технологията Intel vPro. През идните седмици и месеци предстои появата на много нови системи от този клас, съобщиха тези дни от Intel.
Технологията vPro е пакет от хардуерни и софтуерни продукти, който, според компанията, ще промени представата на бизнес потребителите за това какво могат да очакват от своите настолни компютри. ИТ специалистите пък ще получат с vPro възможност за по-активен контрол върху сигурността и разходите. Предварителни тестове, проведени от Intel с избрани компании от списъка Fortune 500, показват среден потенциал на намаляване на разходите от 40%.
Новият процесор Intel Core 2 Duo е в основата на технологията vPro, като осигурява до 40% увеличение и на производителността, и на енергийната ефективност, по данни на производителя. vPro включва също така и други нови разработки на Intel, между които второ поколение технология за активно управление (Intel Active Management Technology), технология за виртуализация (Intel Virtualization Technology), нов чипсет (Intel Q965 Express) и гигабитова мрежова връзка (Intel 82566DM Gigabit Network Connection).
Тези технологии, комбинирани със стандартен софтуер, ще дадат на малките и средни фирми по-добри възможности за управление на сигурността, която е фактор с нарастващо значение за бизнеса. От друга страна, характеристиките за управление на машините vPro ще предложат и значително намаление на разходите.
Наскоро Intel разпространи информация за повече от 20 уникални резултата от тестове в корпорации и малки компании, които сочат намаление от 7 до 95% на разходите за поддръжка и труд в резултат на по-малкото намеси на ИТ специалисти. В списъка на фирмите, участвали в тези тестове, са гигантите BMW Group и ING.
vPro се поддържа от големите производители на корпоративен софтуер, които ще предлагат продукти, оптимизирани за работа с технологията на Intel. В близките месеци на пазара се очакват оптимизирани решения от компании като Adobe, CA, Check Point, Microsoft, Symantec и други.
Технологията vPro е част от програма на Intel, която гарантира наличността на софтуер и драйвери за по-голям период от момента на представянето. Програмата, наречена Intel Stable Image Platform, позволява на ИТ специалистите да изпробват и квалифицират един настолен компютър само веднъж, вместо да правят това всеки път при многобройните софтуерни или хардуерни промени. Така се реализира по-бързо надграждане на системите и се намаляват разходите за поддръжка и експлоатация.
Настолните компютри, базирани на vPro, включват най-новите интегрирани графики, които отговарят на всички изисквания на Microsoft по отношение на очакваното хардуерно лого Windows Vista Premium.
Технологията vPro ще бъде представена в Централна и Източна Европа по време на форума IDF (Intel Developer Forum), който ще се проведе за първи път в Чехия, на 4 октомври. С новата си разработка Intel адресира проблемите, които затрудняват най-много бизнеса. Това са заплахите за сигурността, разходите по поддръжка и експлоатация, разпределението на ресурсите, управлението на активите и времето за работа, посочва Робърт Крук, вицепрезидент и генерален директор на групата за бизнес клиенти в Intel.
През 2007 година нова платформа за мобилна технология Intel Centrino Duo, с кодово име Santa Rosa, ще разшири подобрените възможности на настолните РС за ИТ управление и информационна сигурност и към лаптопите. Сега бизнес клиентите могат да ползват лаптопи с внедрената наскоро мобилна технология Intel Centrino Duo, която използва процесор Intel Core 2 Duo и вече осигурява по-добра цялостна работа на преносимите системи.

Коментар