Chrome ще блокира автоматичното видео

Потребителите на Chrome скоро ще получат по-голям контрол върху аудио и видео съдържанието в сайтовете

Google възнамерява да избави потребителите от досадното понякога автоматично възпроизвеждане на видео съдържание при разглеждане на уеб сайтове, стана ясно от пътна карта за развитието на браузъра Chrome.

Считано от януари 2018 г., най-популярният браузър в света, Chrome, ще възпрепятства автоматичното пускане на клипове и ще даде по-голям контрол на потребителите върху видео съдържанието в сайтовете, което освен, че натоварва системата, не винаги е желано, поради издавания звук.

Версия Chrome 64 ще разрешава автоматичното възпроизвеждане на видео само ако клипът не съдържа звук или ако потребителят изрично е проявил интерес към конкретното съдържание, пояснява блогът на проекта Chromium.

Тази промяна ще уеднакви мобилното и десктоп преживяване и ще направи мобилните уеб разработки по-предвидими в различни платформи и браузъри, допълват от Google.

Междувременно, във версия Chrome 63 ще се появи нова опция, която позволява напълно да бъде изключен звукът за отделни уеб сайтове. Така уеб потребителите ще могат лесно да контролират къде и кога да се възпроизвежда аудиото.

Коментар