Вирус прониква през Bluetooth за броени секунди

Нов компютърен вирус може да проникне в устройствата през безжичния Bluetooth интерфейс само за броени секунди, алармира компанията за сигурност за Armis Labs.

Наречен BlueBorne, вирусът позволява на хакерите да получат достъп до всеки компютър или смартфон с включен Bluetooth за не повече от десет секунди. Попадайки в устройството, BlueBorne установява пълен контрол над него, твърдят специалистите.

За инфектиране на компютри и смартфони е достатъчно единствено да бъде включен Bluetooth модулът, а от потребителя не се изискват никакви действия. Вирусът се разпространява много бързо, не се нуждае от интернет връзка и може да се предава от едно устройство на друго.

Тъй като технологията Bluetooth има широки възможности във всяка операционна система, проникването на вируса BlueBorne в устройствата осигурява пълен контрол на хакерите върху тях, отбелязва Armis Labs.

Уязвими на BlueBorne са палтформите Android, Linux, Windows и всички версии на iOS до десета, а потенциални жертви на вируса могат да станат потребителите на практически всички Bluetooth устройства.

Apple, Microsoft и Google вече пуснаха кръпки за защита на своите операционни системи от BlueBorne, като всеки момент се очаква и решение за Linux. Експертите съветват потребителите да си инсталират антивируси, способни да предотвратят инвазията на BlueBorne, и временно да се откажат от използване на Bluetooth.

Коментари по темата: „Вирус прониква през Bluetooth за броени секунди”

добавете коментар...

  1. (c:

    При iOS става дума за версии 9.3.5 и надолу. iOS 10 е защитен, т.е. повече от 1 година. Настоящата версия е iOS 11, за да сме още по-точни.

    При Android всичко от 7.0 надолу е под заплаха. И както обикновено, само за новите версии и само за някои устройства ще има кръпка, останалите … ДГД.

Коментар