Топ експерти идват на форум по киберсигурност в София

Стивън Уилсън, ръководител на Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол, ще участва във форума за киберсигурност в София

Ръководителят на Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол (EC3) Стивън Уилсън идва у нас за Четвъртия регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа, който ще се проведе на 30 и 31 октомври в Интер Експо Център София.

Форумът, организиран от Международната академия за обучение по киберразследвания, ГДБОП – МВР и IDC България и в партньорство със Съвета на Европа, се очаква да събере над 300 топ експерти по киберсигурност от публичния и частния сектор, представители на правоохранителните органи от над 20 държави, неправителствени организации, университети и медии.

Специално за форума в София ще пристигнат и част от специалистите в ядрото по информационна сигурност на Facebook. Четиримата експерти ще направят презентации и уъркшопи през първия и втория ден, по време на които ще представят как социалната мрежа гарантира сигурността на своите продукти и услуги и освен това ще дадат ценни съвети на потребителите как да се защитават онлайн.

Акцент на форума тази година ще бъде изграждането на ефективни публично-частни партньорства в областта на киберсигурността, като водещи експерти от Съвета на Европа и Европейската организация за киберсигурност (ECSO) и други организации ще представят своя подход.

Програмата ще включва презентации, дискусии, демонстрации, добри практики и уъкршопи, групирани в три тематични потока: „Държава и политики”, „Бизнес” и „Бъдеще”. Панелите ще обхванат актуални теми, вкл. предприемачество в сферата на киберсигурността, управление на киберриска, тестове за прониквания, интернет на нещата и сигурност, сигурност в облака, разпространение на Рансъмуер, финансови и финтех компании, виртуални валути и тяхната регулация, новия регламент за защита на личните данни и др.

Голям интерес се очаква към дискусията за и против регулирането на дроновете, която ще се проведе в края на първия ден, съобщиха организаторите.

„За четвърти път успяваме да обединим усилията на всички сектори и да докажем ефективността на публично-частните партньорства в сферата на киберсигурността”, заяви Албена Спасова, председател на УС на Международната академия за обучение по киберразследвания. „Според нас, това е правилният подход за противодействие на киберпрестъпления. И огромният интерес към форума на национално и международно ниво доказва, че сме на прав път” допълни тя.

„Информационната сигурност е сериозно изпитание за организациите и изисква сериозни инвестиции”, коментира Нели Вачева, управител на IDC България. „65% от участниците в наскоро провела се конференция по информационна сигурност на IDC заявяват, че са идентифицирали редица пробиви в сигурността през последната година, а 21% не знаят дали са имали такива”.

Данните сочат, че сред най-често срещаните негативни ефекти от пробивите са: загуба на данни на клиенти (в 28% от случаите), блокиране на бек-енд операции, блокиране на уебсайтове, загуба на данни за служители и разходи, свързани с малуер, допълни Вачева.

Четвъртият регионален форум по киберпрестъпност и киберсигурност за държавите от Югоизточна Европа се организира със спонсорството на Facebook, Microsoft, Аматас, Мнемоника и Нетера. Участието във форума е платено, но са предвидени отстъпки за представителите на държавната администрация.

Коментари по темата: „Топ експерти идват на форум по киберсигурност в София”

добавете коментар...

  1. DavidSeam

    Thanks for the post!

Коментар