Новият таблет Fire HD 10 се управлява с глас

Потребителите на Fire HD 10 могат да управляват множество функции на устройството с глас

Онлайн гигантът Amazon обяви нов таблет Fire HD 10, който на цена от 149,99 щатски долара предлага Alexa хендсфри функционалност. Компанията следва стратегия за използване на всички възможни устройства за повишаване на продажбите на съдържание и развитие на електронната търговия. 

За първи път Amazon добавя безжична функционалност към таблет от серията Fire, която позволява на потребителя чрез гласови команди да пусне или спре видео, да настрои таймери, да си избере музика или да даде команди на смартфона си.

Fire HD 10 идва с дисплей с резолюция 1080p Full HD, Dolby аудио система, 32GB или 64GB  вътрешна памет с възможност за разширяване чрез microSD карта, четирияден процесор с честота до 1,8 GHz, два пъти повече RAM от своя предшественик, предна и задна камери и възможност за персонализиране чрез новата функционалност For You.

Amazon уточнява, че хендсфри функционалността Alexa в новия Fire HD 10 може да се използва за контрол на „умните” домашни устройства на производители като SmartThings, Insteon, ecobee, Wink и др.  Само чрез гласова команда потребителят може да се изгаси или включи осветлението в жилището или пък да настрои климатика.

Освен това за първи път в таблет Fire потребителят може да накара Alexa да му покаже какво се случва в дома чрез камерата за наблюдение. Според някои анализатори, Amazon доста агресивно се опитва да компенсира липсата на Alexa в смартфоните, като за целта прави всичко възможно да налага електронната търговия, а същевременно развива в по-малка степен самите устройства.

Подобна стратегия на завладяване на нови територии има смисъл, защото колкото повече Alexa навлиза в употреба, толкова повече данни ще се генерират. А повишеното ползване ще подобри работата на всички цифрови устройства и именно това е една от областите, в които Amazon има голям потенциал за развитие.

Предполага се, че компанията планира да включи гласовата услуга Alexa навсякъде, но най-вече в домашните устройства. Целта й, според анализаторите, е да завладее колкото е възможно по-голям пазарен дял, преди Google да направи това.

Коментар