MediaTek обеща 5G чип до края на годината

Надпреварата в полето на 5G въвлече и производителите на чипове

Първият прототип на 5G чип от тайванската компания MediaTek ще бъде готов до края на годината, а изпитанията в реална среда ще започнат през 2018 г., съобщи Digitimes.com, позовавайки се на източници от индустрията.

MediaTek обещава чипът SoT 5G да бъде на разположение за производителите на устройства, когато телекомите пуснат комерсиални мрежи от пето поколение (5G). Компанията участва активно в индустриалните инициативи за стандартизиране на 5G мрежите.

По-рано тази година MediaTek, която е един от водещите разработчици на мобилни чипове, обяви партньорство с Nokia в сферата на следващото поколение 5G технологии. Двете компании работят по създаване на съвместима със стандартите платформа за 5G.

В средата на 2016 г. MediaTek се включи в проекта за иновационен център China Mobile 5G, а неотдавна започна партньорство с японския телеком NTT DoCoMo за бъдещо внедряване на 5G технологии.

Междувременно, шефът на конкурента Qualcomm Стивън Моленкопф заяви наскоро, че първите 5G смартфони ще станат масово достъпни една година по-рано от очакваното – през 2019 вместо през 2020. Мобилните оператори в Япония, Южна Корея и САЩ планират да пуснат 5G услуги именно през 2019 г.

Qualcomm вече обяви прототипна система 5W NR mmWave, която още тази година ще се използва в тестове за съвместимост с 5G NR заедно с решенията на доставчици на инфраструктура и телеком оператори.

Компанията Rival Spreadtrum Communications също планира да пусне 5G прототипи през 2018 г., като си сътрудничи с China Mobile и доставчици на телокомуникационно оборудване като Huawei, Ericsson и ZTE в разработката и тестовете на 5G технологии.

Коментар