40 000 студенти се обучават във Варна

„Към младите кадри ще бъде насочено специално внимание, за да се подготвят възможно най-адекватно за ИТ и аутсорсинг сектора”, заяви кметът на Варна – Иван Портних

38% от бюджета на община Варна са насочени към образованието, където предстоят още инвестиции в размер на 35 млн. лв. за 2017/18 г., съобщи кметът Иван Портних по време на дискусия „Конкурентоспособна икономика чрез стимулиране на партньорството между местната власт и бизнеса”.

Именно Варна е черноморският град с най-много университети и колежи, общо 9 на брой, където се обучават над 40 000 студенти, посочи Портних. „Към младите кадри ще бъде насочено специално внимание, за да се подготвят възможно най-адекватно за ИТ и аутсорсинг сектора и по този начин да се подпомогне създаването на благоприятна среда за развитието на бизнеса”, увери кметът на общината.

По неговите думи, през 2016 г. са усвоени 350 млн. лв. за подобрявне цялостната инфраструктура на града и са планирани още 300 млн. лв. за предстоящата 2018 г.

Българската аутсорсинг асоциация, която бе един от организаторите на дискусията, изрази готовност да подпомогне община Варна при представяне на нейния инвестиционен потенциал пред бъдещи бизнес партньори. Стъпвайки върху вече натрупания си опит в сътрудничеството с други общини в страната, асоциацията може да допринесе за създаване на благоприятни условия за развитие на аутсорсинг бизнеса във Варна.

Варна е желан за инвестиране град от собствениците на бизнес сгради в България, стана ясно още на стратегическата кръгла маса за сътрудничество между бизнеса, университетите и местната власт.

„Във Варна има шест университета. Младите хора, които завършват тези добри унивеститети, започват веднага добре платена и постоянна работа, правят покупки и така стимулират търговията, производството и най-вече пазара на жилищни имоти”, коментира председателят на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради – Таня Косева-Бошова.

Според нея, за собствениците на бизнес сгради е важно да има предвидимост. „Това очакваме от държавата, както и съдействие от местната власт. Бизнес сградите очакват своите наематели, които да развиват бизнеса си и да създават нови работни места”, заяви Косева.

Всички участници в дискусията бяха единодушни, че Варна е най-активният град след София и по стъпките за развитието му всички трябва да си сътрудничат. „Големите компании правят градовете и ги променят. Те биха помогнали и инвестирали в инфраструктурата. Виждам, че всички на тази маса сме стимулирани да инвестираме и да направим Варна по-добър град”, добави Косева.

Коментар