„Зелен” комплекс за 60 млн. евро строят в Бургас

Комплексът Central park в Бургас ще предложи капацитет от 690 апартамента и офис площи с до 5000 работни места

Многофункционален „зелен” комплекс ще бъде построен в Бургас в рамките на три години. Проектът Central park съчетава жилищни и офис сгради, а инвестицията в него ще възлезе на 60 милиона евро, стана ясно днес на „първата копка”.

Инвеститорите от „Сентрал парк” ЕООД представиха проект от три жилищни и три офис сгради, като според тях новият „квартал” на Бургас ще задоволява напълно нуждите на живеещите, работещите и посетителите в него. Идеята е да бъде създадена иновативна екосистема, предпочитана за месторабота и дом от ИТ и аутсорсинг компаниите.

Инфраструктурата включва конгресен център, ботаническа градина, дзен градина, фитнес и SPA център, търговски обекти, няколко ресторанта, привнесена от Изтока растителност, както и площад с фонтан-водно огледало, аналогично на това на Sony Center в Берлин.

Мащабният проект се намира в кв. Славейков и се простира на 35 дка – 200 000 кв. м. застроена площ, 150 000 кв. м. бизнес и жилищни сгради, две подземни нива с паркоместа по 25 000 кв. м.

В рамките на Central park ще бъдат построени три жилищни сгради с общо 690 апартамента, три офис сгради с капацитет до 5 000 работни места, подземен паркинг на две нива с общ капацитет 1 555 места.

Сградите в Central park ще бъдат „облечени” в зелена и природосъобразнa среда

Central park е проектиран като изключително „зелен”, не само по отношение на растителността, която заема над 7 000 кв. м., но и с оборудванeто за 7 000 кв. м. соларни панели. Слънчева енергия, равняваща се на 1 MWp, ще се използва за захранване на общите части на комплекса, енергоспестяващите соларни лампи по алеите, както и за отоплението, осветлението и напояването на ботаническата градина.

Специална система за събиране и пречистване на дъждовната вода ще позволи използването й за битови нужди, което повишава енергийната ефективност на проекта.

„Идеята и концепцията при проектирането е „обличането” на сградите в зелена и природосъобразнa среда. Нашите намерения са да осигурим предпоставки за развитието на корпоративна култура за по-оптимизиран, по-здравословен и по-интелигентен начин на работа, което по същество променя концептуално начина на живот на работещите в комплекса”, заяви арх. Димитър Шаренков, чийто екип е разработвал проекта.

В тази посока са разработени всички зелени площи, покривни градини и отворени пространства към офисните части, с разнообразни функции за почивка, релаксация и социални изяви, поясни той. При проектирането са използвани съвременни технологии за живи зелени стени „Live Panel” и „LivePicture” на водещи английски  фирми в този сектор.

Амбицията на инвеститорите е Central park да бъде иновативна екосистема, която е предпочитана месторабота и дом за ИТ и аутсорсинг компании. „При проектирането и енергийните решения се постарахме проектът да отговаря на нуждите на пазара на недвижимите имоти в идните 10 години”, каза авд. Мартин Богдев, представител на инвеститора.

По неговите думи, чрез реализацията на проекта се създават условия Бургас да бъде нова възможност на картата на България, осигуряваща териториална мобилност, а именно хора с подходяща квалификация, намиращи се в други градове, да могат да се преместят в Бургас, с цел да продължат трудовата си кариера.

Коментар