Полицията в Манчестър все още разчита на Windows XP

Малко на брой, но специализирани приложения все още задържат полицията в Манчестър на остарялата операционна система Windows XP

На второ място след Лондон по брой служители, полицията в Манчестър все още работи с компютри с Windows XP, съобщи BBC. На 1518 компютъра е инсталирана остарялата операционна система, което представлява 20,3% от всички използвани от ведомството РС-та.

От манчестърската полиция поясняват, че компютрите работят все още под ХР, поради комплексните технически изисквания от малобройни, но високспециализирани приложения.

Още през 2014 г. Microsoft приключи почти напълно с поддръжката на тази операционна система. Експертите твърдят, че използването й ще изложи компютрите на риск от хакерски атаки.

Ако полицейските компютри нямат достъп до обществени мрежи, това би могло да не е толкова тревожен проблем, но въпреки това, ако нещо успее да проникне в полицейската мрежа, то ще се разпространи навсякъде.

През май зловредният софтуер Wannacry причини пълен хаос в копютърните системи на Националната здравна служба на Великобритания. Заразените файлове бяха недостъпни, а на работещите беше наредено да изключат всички останали компютри, за предотвратят разпространението на вируса. Като резултат всички дейности и задачи трябваше да бъдат отменени.

Повечето от полицейските служби във Великобритания отказват да разкрият броя на компютрите си в отговор на отправено искане към тях по реда на процедурата за достъп до информация. Някои разкрития обаче сочат доста голям брой машини, които биха могли да се превърнат в цел на атака и по този начин да застрашат всички останали компютри.

Интересното е, че първоначално и от лондонската полиция са отказали да разкрият подробности, но по-късно през юни все пак са съобщили, че около 10 000 от настолните им компютри все още работят под ХР. Други, като полицията в Шотландия, Ланкашир, Уилтшир и Северен Уелс, категорично са отказали предоставянето на данни.

Експерти по сигурността призовават полицейските служби да осъвременят софтуерните си системи, защото никой няма интерес от възникване на нови проблеми със сигурността като породените от атаката на Wannacry. Но специалистите все пак признават, че за опитните хакери няма да е проблем да открият уязвимости в която и да е система.

Коментари по темата: „Полицията в Манчестър все още разчита на Windows XP”

добавете коментар...

  1. Работи

    Официално Microsoft не поддържа Windows XP Home/Pro обаче… поддържа Windows XP POSReady. С помощта на малка промяна в Registry всяка версия на Windows XP може да се представи за POSReady и да продължи да получава ъпдейти от Microsoft до 9-април-2019.

    “http://www.zdnet.com/article/registry-hack-enables-continued-updates-for-windows-xp/”

    ВАЖНО: Страницата за ъпдейти на Microsoft не е достъпна за Windows XP. След внасяна на поправката в Registry е необходимо в Control Panel да се включи автоматичното издърпване на ъпдейтите. Всеки втори вторник на месеца пристигат нови ъпдейти…

    Отбелязвам, че използването на Windows XP е силно непрепоръчително, но е допустимо ако се използва специализиран софтуер/хардуер който вече не се обновява от производителя.

  2. Знаещ

    Всъщност 98% от жертвите на WannaCry са използвали Windows 7, а не Windows XP.
    “www.techrepublic.com/article/98-of-wannacry-victims-were-running-windows-7-not-xp/”

    Нещо повече – две седмици след епидемията експертите от Kryptos пуснаха анализ, в който се твърди, че компютрите с Windows XP са „имунизирани“ срещу WannaCry, понеже при опита за заразяване се е появявал Blue Screen of Death и компютрите рестартирали. Цитирам:

    • Windows XP with Service Pack 2 – No infection
    • Windows XP with Service Pack 3 – Random blue-screen of death (BSOD) but no infection
    • Windows 7 64 bit with Service Pack 1 – Infected after multiple attempts
    • Windows Server 2008 with Service Pack 1 – Could not replicate infection, but reported exploited

    Ето и линк към пълния анализ:
    blog.kryptoslogic.com/malware/2017/05/29/two-weeks-later.html

    Тоест причината за огромния обем заразени с WannaCry компютри по цял свят не е старата и неподдържана Windows XP, а незакърпена навреме Windows 7, което изглежда е доста масово явление.

Коментар