ЕС приема нови закони за авторското право

Промените в законодателство на ЕС за авторското предстои да бъдат гласувани през октомври

Предстоящи промени в законите за авторското право са на път да променят Европейския съюз. Но според Mozilla, разработчик на браузъра Firefox, новите промени в значителна степен ще повлияят върху свободата на потребителите в интернет.

ЕС разполага със закони в тази сфера, но те са остарели и не отговарят на съвременните условия. Като цяло законите се спазват от страните-членки, но това не означава, че се спазват в еднаква степен от всяка една от тях.

От една страна, законите за авторското право са доста сложна материя и винаги има някой недоволен – било то притежателите на авторското право или хората, които желаят да ползват защитени материали.

За някои може да изглежда странно, че Mozillа, като неправителствена американска организация, има позиция по тази тема. Но не за пръв път се случва дадена организация да излезе със становище по законовата рамка, която може да доведе до ограничаване на онлайн свободата на потребителите.

Предстои новите промени да бъдат гласувани в Правната комисия на Европарламента на 10 октомври т.г. Това е голям проект, чиято цел е да бъдът регулирани законите в сферата авторското право в целия Европейски съюз.

Но от Mozilla се опасяват, че в този му вид законът ще ограничи правата на отделните потребители и ще засегне тяхната онлайн свобода. Това твърдение е доста оспорвано, но ако не сте юрист или не сте поне малко запознат със закона, доста трудно можете да разберете какво точно всъщност предлага документът.

Рейгън Макдоналд, старши мениджър по поликата към ЕС в Mozilla, коментира, че някои аспекти на предложените промени и допълнения може доведат до труднопреодолими пречки и правни абсурди. Според него, най-големият проблем е, че всичко, което хората публикуват онлайн, ще трябва да бъде филтрирано, и то по начин, определен от притежателя на авторското право  – а това може да засегне дори личните снимки на хората.

Нещо повече, когато се използват данни от нови източници или се използват само части от дадена информация – статии или авторски материали – дори и да са използвани в съответствие с правилата, така създадените материали могат да попаднат под действието на новия закон.

А което е още по-лошо, платформи като Wikipedia или Deviantart ще трябва да разполагат със собствени системи за филтриране на съдържанието, за да гарантират, че няма нарушаване на закона.

Проектозаконът е достъпен на официалната страница на Европейския парламент. Всеки заинтересован може да изкаже мнението си чрез електронната поща на Европарламента или по телефона.

Коментари по темата: „ЕС приема нови закони за авторското право”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Модерни форми на мракобесието…

  2. Anonymous

    когато се използват само части от дадена информация – статии или авторски материали –
    дори и да са използвани в съответствие с правилата,
    така създадените нови материали могат да попаднат под действието на новия закон.

  3. Anonymous

    Филтрирането се казва биг брадур.

Коментар