Изкуствен нос открива наркотици и оценява вино

Апаратът анализира състава на въздуха в затворено пространство, след което показва резултата във вид на цветова матрица, измененията в която се отчитат на всеки 15 секунди

Учени от Датския технически университет са разработили прототип на уред, който може да замени кучетата, обучени да търсят наркотици и взривни вещества. В съобщение на университета се казва, че „изкуственият нос” може освен това и да определя качеството на хранителни продукти като риба, сирене или вино по тяхната миризма.

Разработката на датчаните е базирана на принципите на колориметрията. Апаратът анализира състава на въздуха в затворено пространство, след което показва резултата във вид на цветова матрица, измененията в която се отчитат на всеки 15 секунди. Според промените в цвета в елементите на матрицата, компютърна програма определя дали във въздуха са налични молекулите на едно или друго вещество.

Учените твърдят, че са успели да получат добри резултати не само в изучаването на състава на въздуха в неголеми пространства като куфари или чанти, но и на този в стандартните морски контейнери, в които може да има контрабандни стоки или материали. Авторите на разработката отбелязват, че апаратът работи с проби от въздуха в дадено пространство, подобно на носа на куче.

При това за извършване на анализ чрез газовите хроматографи и мас-спектрометрите, които обикновено се използват по летищата, са необходими съвсем малки количества от веществото. Именно поради тази причина служителите по сигурноста и митничарите прокарват по багажа и дрехите на подозрителните пътници специален тампон.

Разработчиците се надяват тяхното устройство да стане популярно и да започне да се продава успешно през следващите няколко години, затова за целта вече са създали малка фирма.

Коментар