Американските ВВС пренасят своите ИТ в облака

Военовъздушните сили на САЩ напредват с миграцията на ИТ инфраструктура в облака

Американските военовъздушни сили, които активно провеждат дейности, свързани с миграция към облака, подписаха договор с водещи корпорации с цел подмяна на остарялата си ИТ инфраструктура.

Dell EMC, Microsoft и General Dynamics  ще предоставят облачни услуги на ВВС. Договорът е на стойност 1 милиард долара и е за срок от пет години, съобщи американското технологично издание ZDNet.

По-рано тази година военновъздушните сили извършиха прехвърляне на някои услуги като електронната поща към облака, но сега пристъпват към изпълнение на дейностите по договора, който се описва като най-мащабният съвместен проект в сферата на облачно-базираните комуникации. Технологията ще обслужва около 776 000 потребители от ВВС, Агенцията за логистична защита  и Американския инженерен корпус,

Военовъздушните сили започнаха с ИТ преобразуванията през 2015 г. с проекта Collaboration Pathfinder за миграция на електронната поща. Компаниите Dell, Microsoft и General Dynamics Information Technology и тогава спечелиха договора на стойност 296 милиона долара. Досега повече от 140 000 потребители са мигрирали към Microsoft Office 365.

Сегашният нов, много по-мащабен договор се съчетава с програмата за Облачни корпоративни услуги – Cloud Hosted Enterprise Services (CHES) и се разглежда като продължение на договора Collaboration Pathfinder.

През следващата година се очаква в облака да се пренесат информационните и комуникационните услуги, съвместните дейности, електронната поща, офисните дейности и софтуерът за управление на документацията в облака.

В допълнение към оперативната ефективност американските ВВС ще използват облачните услуги и като начин за намаляване на разходите чрез консолидиране на центровете за даннни.

Коментари по темата: „Американските ВВС пренасят своите ИТ в облака”

добавете коментар...

  1. Pesho

    Мамка му, на облака!!!

  2. 776

    Скъпи ми Гошо,

    Няма разлика м/у МайкроСофт и държавните военни структури отвъд океана. Всичките тези корпорации, маскирани като частни или публични фирми в АмерриКка са част от машината на Големия Брат, т.е. те отдавна са едно, просто са пред хората (които не загряват) са отделно (формално).

    А, дори и да не бяха заедно (макар, че не е така), представи си много по-големия проблем – други големи корпорации от целия свят от други държави из Европа мигрират към Облака на МикроМеките и подобни, и качват всичко там, за да е достъпно вече онлайн за една друга държава. С двете си очи съм го виждал, и това е доста по-притеснителното от някакви си 776 000 потребителя от самата държава.

  3. Anonymous

    261/12 мес = 22 $ за 1 мес. на 1 потребител

  4. Anonymous

    1 милиард долара и е за срок от 5 години, за 776 000 потребители

    1 млрд$/5г = 200 мил$ за 1 г

    200 мил$/776 000 потреб. = 261 $ за 1 потребител за 1 г.

  5. Anonymous

    Без USB флашки за военните в САЩ

    Страх от ново изтичане на информация към WikiLeaks

    Американските воeннослужещи няма да ползват сменяeми носители памет от рода на USB флашове и дискове.

    Забраната се въвежда с цел предотвратяване на инфо течове към сайта WikiLeaks, съобщи engadget.com.

    Същевременно, командването на US армията признава, че подобна забрана може да се отрази негативно на оперативното изпълнение на определени задачи.

    Войници и офицери, които нарушат заповедта, ще бъдат съдени.

    Заподозрян за изтичането на 250 хиляди секретни документа към WikiLieaks е 22-годишният американски специалист по разузнаване Брадли Менинг.

    Смята се, че той е свалил материалите на диск и ги е маскирал като албум на Лейди Гага.

    Заповедта за забрана на сменяемите носители памет в мрежата на военното министерство SIPRNet е издадена на 3 декември 2010, твърди Engadget.

  6. Гошо

    Не е ли server-a в собствен data center, губиш контрол и MS има достъп до всичката ти информация. Струва ми се неподходящо за военните системи и отваря много врати за хакерите. Освен ако администраторите им са много злета или искат да ги съкратят. Високо-технологичната армия става лесна мишена за кибер-атаки.

Коментар