Печатат хрущял за нос на 3D биопринтер

Учени разработиха техника за формиране на нов хрущял за нос от донорски клетки на пациента
(снимка: University of Alberta)

Изследователи от Университета в Алберта са разработили нова техника за 3D печат на хрущяли с неправилна форма. Тя може да се използва за възстановяване на носа (например при пациенти с рак на кожата), като елиминира необходимостта от вземане на проби от хрущял от други части на тялото.

Носът е едно от най-често срещаните места за развитие на рак на кожата. Това не е изненадващо, като се има предвид колко често носът е изложен на слънчева светлина. Лечението на тази патология често изисква премахване на участъци от кожата и хрущяла, но предвид важността на носа в цялостното естетическо възприятие за лицето, пациентите впоследствие искат да коригират тези деформации.

Корекцията обикновено се прави с помощта на хрущял, взет от друга част на тялото, като ребрата. Но това от своя страна създава повече проблеми: операцията може да доведе до допълнителни усложнения и пробите от хрущяла не винаги се вписват добре във формата на носа.

В ново изследване екипът на Университета в Алберта отглежда хрущял в лаборатория. Това решава и двата проблема, тъй като не е необходимо да се вземат проби от други части на тялото, а освен това хрущялите могат да бъдат точно оформени, за да отговарят на характеристиките на лицето на определен пациент.

Екипът взел човешки клетки от носния хрущял и след това ги смесил с хидрогел от говежди колаген. Получената смес се зарежда в биопринтер, задава се необходимата форма и се оставят клетките за култивиране за около четири седмици. През това време сместа се превръща във функционален хрущял, готов за трансплантация на пациента.

Коментар