Tesla и AMD разработват чип за автономни коли

Съвместен чип на Tesla и AMD ще предложи изкуствен интелект за самоуаправляемите коли

Производителят на електромобили Tesla Motors работи съвместно с AMD по проект за създаване на чип с изкуствен интелект, предназначен за самоуправляеми автомобили, съобщи CNBC, позовавайки се на източник, запознат с проекта.

Санджай Джа, главен изпълнителен директор на GlobalFoundries Inc. (компания, формирана след разделяне на AMD), коментира, че неговата фирма работи директно с Tesla. От друга страна, GlobalFoundries, която е производител на чипове, има договор с AMD.

Уточнява се, че Tesla няма да разработва новия тип чипове самостоятелно, а ще се възползва от постиженията и интелектуалната собственост на AMD. Повече от 50 човека са ангажирани в проекта под ръководството на Джим Келър, който има дългогодишен опит в създаването на архитектури на чипове и в момента е шеф на отдела по хардуер и софтуер за автопилот в Tesla.

Все още от Tesla, AMD и GlobalFoundries не са отговорили на журналистическите запитвания по темата и не са коментирали официално новината.

В момента автономните автомобили са основният фактор за развитие на пазара и разработката на нови коли. Много компании се борят за водещата позиция в сегмента.

Коментар