НАСА ще тества суперкомпютър в космоса

Предизвикателство за компютрите в космоса е да не се влияят от лъчението

Основният проблем за компютрите в открития Космос е непрекъснатият поток от лъчи, който сериозно пречи на работата на електрониката. Hewlett Packard Enterprise и НАСА искат да решат този проблем, като за целта ще тестват как суперкомпютър работи в условията на Международната космическа станция.

Ракетата-носител SpaceX ще достави на МКС машина с името Spaceborne, чрез която ще се проучват възможностите на софтуера и техниката в условия на работа със силни слънчева радиация и космическо излъчване в орбита около Земята.

„Марс е следващият ни предел, затова се нуждаем от суперкомпютър, за да успеем да изпълним целта си. Астронавтите, които ще отидат там, няма да имат достъп до високопроизводителни изчислителни машини като тези, с които разполагат в орбита около Земята, защото Червената планета се обикаля за около 26 светлинни минути”, пояснява Марк Фернандес, технологичен директор в HPЕ.

Суперкомпютрите могат да се използват за задачи, в които се моделира поведението на космическия кораб или на станцията на Марс в случай на повреда в системата. Spaceborne обаче по нищо не прилича на огромните суперкомпютри на Земята, заемащи помещения с размерите на баскетболни игрища и създадени за комплекси задачи като симулиране на метеорологичните условия на планетата или последиците от стареенето на ядрените оръжия.

Но като цяло и при Spaceborne се  използва същата технология, вкл. същите процесори на Intel и високоскоростна връзка с независимите изчислителни компютърни системи. В частност, суперкомпютърът поддържа 56Gbps оптична връзка с различните системи, която е достатъчно бърза и може да пренесе данни с обем три епизода от сериала „Игра на тронове” от една машина до друга за по-малко от секунда.

Условията за работа в Космоса са тежки, но все пак си имат и добрата страна. Една от тях е възможността да се изнесат системите за водно охлаждане в открито пространство, като по този начин отвеждането на топлината от компютрите няма да струва нищо. На Земята компании като Google, Facebook, Amazon и Microsoft харчат огромни суми за охлаждане на центровете си за данни, в които работят хиляди машини.

Основното предизвикателството пред Spaceborne е да работи нормално, без да се влияе от космическото лъчение. Магнитното поле на Земята пази повърхността на планетата ни от частици с електрически заряд като фотони и др., излъчвани от Слънцето и от тела в нашата Галактика, а дори и от такива в други галактики. Тези частици пренасят толкова много енергия, че могат да взривят електрониката, да нарушат паметта и да объркат изчисленията.

Някои компютри са конструирани за работа в открития Космос и разполагат със специални защитни екрани и друга вид защита, но не и Spaceborne. Вместо да се правят промени в хардуера, в компютъра са използвани софтуерни „слоеве” за откриване, корекция и защита, казва Фернандес. Резултатите от експеримента ще са от полза не само в Космоса, но и дори тук, на Земята, допълва той.

Коментари по темата: „НАСА ще тества суперкомпютър в космоса”

добавете коментар...

  1. ха

    >частици с електрически заряд като фотони
    Какви ги говорите? Фотоните имали електрически заряд?

Коментар