Иновативни разработки дебютират днес на панаира

Международен панаир Пловдив ще посрещне близо 45 000 посетители на най-голямата технологична среща на Балканите тази седмица

Множество изобретения, превърнати в практични решения за индустрията и бита, ще бъдат показани на Международния технически панаир в Пловдив, който ще се проведе от 25 до 30 септември 2017 г. с участието на над 600 изложители от близо 40 държави.

Така например, българска иновация може да спаси хиляди автомобили от спиране заради отделяните вредни газове. За първи път ще бъде показана мобилна машина за регенериране на филтри и катализатори на двигатели. Тя изважда натрупаните сажди и клей от замърсения DPF филтър на дизеловите леки коли, а по този начин се удължава животът на автомобила и се избягват преждевременни скъпи ремонти, обясняват от екипа на фирма „Експертите”, автор на изобретението.

От 2018 г. КАТ ще спира от движение неизправни автомобили, вкл. такива, при които вредните емисии са над нормите. Промяната влиза в сила в целия Европейски съюз, за да се повиши пътната безопасност и да се подобри състоянието на околната среда.  Вече има изобретение, решаващо проблема, и то ще направи дебют на Есенния панаир, казва неговият създател д-р Любен Лалев. С новите екоизисквания е съобразена и гамата от зарядни станции за електромобили за домашно и обществено ползване, разработена от „Елпром ЕМЗ”.

Оригинален подход е използван и при машините, които могат да изкачват стълби, да минат през врата и да се разгънат, за да работят във високи сгради, църкви и зали. Това са вишки, тип „паяк”, които са компактни, но работната им височина достига 31 метра. Те са експонати на „Стротех инженеринг”.

Технологични атракции ще бъдат показани и на Международното гейминг състезание, където ще се конкурират над 600 участници. Зрителите ще видят турнири по League of Legends, CS:GO, Hearthstone,  Fifa17, Tekken 7, Street Fighter V,  Racing зона, VR зона, мърчъндайз и гейминг периферия.

За първи път в България ще бъде показана уникалната машина Tower 900 на Thermaltake и с нея всеки желаещ може да стриймва на живо  любимата си игра за 30 минути, обещават организаторите от  GplayTV.  TP-Link пък ще покаже първия в света 1,8GHz 64-битов четириядрен рутер, а Steelseries –  продукти, проектирани специално за електронни спортове.

Това са само част от иновациите в над сто бранша, които ще бъдат представени от  участниците в ЕСЕН  2017. Фирмите ще демонстрират продукти и услуги от областта на електрониката и електротехниката, енергетиката и екологията, водния сектор, информационните технологии, роботиката и автоматизацията, транспорта и автосервизното оборудване,  машиностроенето, строителството, химическата промишленост, автомобилната индустрия. Над 40 новости се състезават в Конкурса за златни медали.

Очаква се близо 45 000 посетители от България и Европа да разгледат десетте специализирани изложби в Международен панаир Пловдив. Те ще бъдат отворени от 9 до 18 ч., в последния ден – до 14 часа. Билетът струва 5 лева, като за ученици, пенсионери и инвалиди има преференциална цена от 2 лева.

Коментар