Китайци купиха изоставен партньор на Apple

Китайски инвеститори се възползваха от ситуацията около Imagination Technologies и поеха контрола върху компанията

Британската компания Imagination Technologies, дългогодишен разработчик на графични процесори за Apple и впоследствие изоставена от ИТ гиганта, си намери купувач в лицето на китайския фонд Canyon Bridge Capital Partners.

Чипът A11 Bionic, вграден в новите смартфони на Apple, използва графичен процесор, разработен от купертинската компания, а не от доскорошния й партньор Imagination. Неочакваният развод с Apple постави в трудна ситуация британския разработчик, който беше принуден да търси купувач на бизнеса си.

В крайна сметка такъв се намери. Китайският фонд Canyon Bridge Capital Partners ще плати около 743 млн. долара, за да поеме контрола върху Imagination. Купувачът ще даде по 2,47 долара за всяка акция на британската компания, което е с 41,6% повече от стойността на ценните книжа на Imagination Technologies към момента на сключване на сделката.

Съгласно официалното съобщение, Canyon Bridge няма намерение да променя структурата на Imagination Technologies, като дори ще запази централата на компанията. Активите, свързани с технологията MIPS, ще бъдат продадени отделно за 65 млн. долара на американската Tallwood.

Apple информира своя партньор, че ще престане да използва неговите графични технологии в близките 15-24 месеца, през април 2017 г. В резултат на това, акциите на Imagination поевтиняха с 67%., а по-късно компанията обяви, че ще продаде активите си.

Apple е най-големият клиент на Imagination, както и акционер в компанията. Нейните графични ускорители PowerVR започнаха да се използват с процесорите A4 за iPhone 4, излезли на пазара през 2010 г.

Коментари по темата: „Китайци купиха изоставен партньор на Apple”

добавете коментар...

  1. ха

    Не са щедри – всяка покупка се прави така! Освен това стойността на компанията преди даването на тези +41,6% е била с -67%!!! Ако китайците намерят на кого да правят мобилни графични процесори – тогава ще се окаже, че са направили страхотна сделка.

  2. Anonymous

    Шедри китайци – надплатили +41,6%

Коментар