Uber се извини на лондончани, брани лиценза

40 000 шофьори доставят таксиметровата услуга на Uber в Лондон

Новият шеф на Uber се извини на лондончани за грешките в приложението за таксиметровата услуга и обяви, че ще предприеме промени. С този ход базираната в Силициевата долина компания се опитва да предотврати отнемането на лиценза за упражняване на дейността й в британската столица.

Миналата седмица транспортният регулаторен орган в Лондон отне лиценза на компанията и реши да не го подновява, позовавайки се на съобщения за сериозни нарушения при процедурата за проверка на шофьорите при наемането им на работа и за докладването на случаи на криминални произшествия.

Докато тече обжалването, всички 40 000 шофьори на коли на Uber – което прави около една трета от общия брой на всички частни автомобили в Лондон – ще продължат да превозват пътници. Очаква се процедурата по обжалване да продължи няколко месеца.

„Вярно е, че допуснахме нередности в хода на работата. От името на всички в Uber по целия свят поднасям извинения за направените от нас грешки”, се казва в специалното обръщение към лондончани, направено лично от Дара Косровшахи, главен изпълнителен директор в Uber.

„Ние ще обжалване решението от името на милиони жители на Лондон, като правим това с ясното съзнание, че в същото време трябва да се променим”, допълва той.  Косровшахи, който зае поста главен изпълнителен директор преди по-малко от месец, не уточнява какви точно са грешките, които от Uber са направили в Лондон.

Фред Джоунс, директор на офиса на компанията в Обедиденото кралство, заяви, че Uber е оказала съдействие на полицията за подобряване на комуникацията в случаите на произшествия. Той също така коментира, че от публично-правната корпорация „Transport for London” (TfL) – подразделение на администрацията на Голям Лондон – не са пояснили в какво точно обвиняват Uber.

„Веднъж след като разберем в какво ни обвиняват, ще можем да работим съвместно с тях, за да стане ясно какво искат да направим и как можем да продължим напред. Аз смятам, че това е следващата важна стъпка”, коментира Джунс пред радио ВВС. От TfL са отказали коментар по темата.

Междувременно петицията, която призовава властите в Лондон да променят решението за отказ за подновяване на лиценза на Uber, вече е събрала над 750 000 подписа. В нея се заявява, че Лондон не е отворен за иновативни компании, които предоставят избор на потребителите и възможности за работа на хората, нуждаещи се от нея.

Коментар