Обама предупредил Зукърбърг за фалшивите новини

Обама казал на Зукърбърг, че ако Facebook не предприеме някакви мерки срещу фалшивите новини, проблемът ще се задълбочи

Бившият президент на САЩ Барак Обама е предупредил основателя и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг за влиянието на фалшивите новини върху изборите през 2016 г. Това е станало девет дни, след като Зукърбърг отхвърлил подобни опасения и ги нарекъл„лудост”, пише Вашингтон Пост.

Двамата са провели частен раговор на 19 ноември, по време на срещата на световните лидери в Лима, Перу. Обама е казал на Зукърбърг, че ако Facebook не предприеме някакви мерки срещу тази заплаха, проблемът ще се задълбочи с наближаването на изборите.

От своя страна, Зукърбърг е уверил президента, че е запознат с проблема, но подобни съобщения не били често срещани в социалната мрежа и нямало лесно решение за справяне с тях.

Оттогава Facebook започна да използва повече решения за противодействие на фалшивите новини, които дадоха известен резултат. Публикации от рода на тези, които белязаха изборите в САЩ през 2016 г. и във Великобритания през 2017 г., не повлияха в такава значителна степен върху изборите в Германия, които се проведоха в неделя.

Но от Facebook все още не бързат да признаят ролята си в публикуването на фалшивите новини и влиянието им върху резултатите от президентските избори в САЩ миналата година. От социалната мрежа разкриха, че само в месеца на провеждането на изборите са били продадени около 100 000 рекламни страници на фалшиви акаунти, свързани с Русия.

Миналата седмица от компанията заявиха, че ще предадат на разследващите комисии в Сената и в Белия дом над 3000 рекламни страници, които водят към Русия. Зукърбърг обеща да продължи работата по търсене на решение, но подчерта, че Facebook не е в състояние да предотврати всички злоупотреби в социалната мрежа.

„Винаги ще има лоши хора по света, а ние не можем да попречим на правителствата да се намесват”, коментира Зукърбърг. „Но ние можем да направим така, че това да става по-трудно. Ще го направи много по-трудно”, зарича се основателят на популярната социална мрежа.

Коментари по темата: „Обама предупредил Зукърбърг за фалшивите новини”

добавете коментар...

  1. ха

    Да изборите в Германия не са повлияни от фалшиви новини, защото спечели Меркел. Колко плоско мислене. Ама за зомбита читатели си е направо супер безспорен факт.

  2. Saevar

    ъъъъ ам CNN, FOxNews… те бълват най-много фалш новини, пак Русия им е в устата от както казаха че ще преустановят с петро долара, Гугъл публично излезе и каза че немогат да намерят улики срещу руснаците за фалшиви новини ама явно Факбука са по големи гиганти с повече специалисти и те така…..

Коментар