Европейците усетиха липсата на такси за роуминг

Първото лято без такси за роуминг показва, че европейците са запознати с новите правила и са започнали да променят навиците си, когато пътуват в чужбина в рамките на ЕС, сочи експресно проучване на Евробарометър, публикувано днес.

Мнозинството от европейските граждани признава ползите от роуминга без допълнителни такси. Благодарение на новите правила за роуминга в ЕС в сила от 15 юни 2017 г., потребителите могат да използват своите мобилни телефони, когато пътуват в чужбина в ЕС, без да плащат допълнителни такси – все едно са в собствената си страна.

Проучването показва, че 71% от европейците знаят, че таксите за роуминг са премахнати, а 72% смятат, че те или техни познати ще се възползват от това. Осведомеността за новите правила нараства до 86% сред тези, които са пътували след 15 юни.

„Виждаме, че хората с желание използват своите телефони като у дома, когато пътуват в ЕС, без да се страхуват от неприятна изненада при получаване на сметката. А мобилните оператори инвестират в мрежите, за да се справят с нарасналото търсене”, коментира Андрус Ансип, заместник-председател на Комисията, отговарящ за цифровия единен пазар.

Новите правила на ЕС в областта на далекосъобщенията ще насърчат инвестициите на телекомите. Очаква се правилата да бъдат приети от Европейския парламент и държавите членки възможно най-скоро, допълни Ансип.

„Това е конкретен пример за това как ЕС подобрява живота на европейските граждани. Роумингът като у дома функционира: потребителите го оценяват, потреблението нараства, а търсенето на мобилни услуги при пътувания в ЕС е много високо. Това е от полза и за потребителите, и за операторите”, посочи Мария Габриел, комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество.

Делът на пътниците, които са използвали мобилни данни при роуминг толкова често, колкото у дома, се е удвоил сред лицата, които са пътували след 15 юни 2017 г. (31%) спрямо онези, които са пътували през месеците преди това (15%).

Делът на пътниците, които никога не са използвали пренос на мобилни данни в чужбина, е намалял наполовина след 15 юни 2017 г. (21%) в сравнение с месеца, предшестващ тази дата (42%).

Като цяло, използването на мобилни телефони в чужбина се увеличава, като по-малко пътници изключват телефоните си (12%) в сравнение с преди 15 юни (20%). При все това 60% от пътуващите все още ограничават ползването на мобилни телефони при пътуване в друга държава – членка на ЕС от 15 юни 2017 г. насам, в сравнение с използването на мобилни телефони в своята страна.

Мобилните оператори вече виждат промяната в поведението на пътниците в мрежите си. Няколко оператора отбелязаха значително увеличение на трафика на данни, което се дължи на пътуващите потребители. Това увеличение през лятото бе неколкократно в сравнение с лятото на 2016 г. (от 3 до 6 пъти, а в някои случаи дори и повече).

Комисията работи едно десетилетие за намаляване и в крайна сметка премахване на допълнителните такси, които операторите начисляват на клиентите си всеки път, когато те пресичат границата и използват мобилните си устройства по време на ваканции или служебни пътувания.

Коментари по темата: „Европейците усетиха липсата на такси за роуминг”

добавете коментар...

  1. Стоянов

    В ЕС е така, но не и в България! М Тел отряза достъпа на всички абонати на бранда БОБ до чужбина (с изключение на новосъздадения тарифен план “easy BOB”)! Въпреки, че абонатите са грубо ощетени, Комисията за регулиране на съобщенията не предприе нищо! А преди това обясняваха как никой не може да ни принуди да променияме тарифния си план! За пореден път М Тел показа, че може да прави каквото си иска (безнаказано) с клиентите си в България!

Коментар