Наследникът на Samsung обжалва присъдата си

49-годишният Лий Джей Йонг обжалва наложената му присъда

Вицепрезидентът на Samsung Electronics Лий Джей Йонг ще обжалва решението на съда, което постанови пет години затвор за корупция. Делото освети проблемите на Южна Корея със семейния конгломерат, който от години властва в икономиката на страната, предаде Ройтерс.

Миналия месец 49-годишния наследник на групата Samsung бе осъден на първа инстанция по обвинение за подкуп на бившия президент на страната Парк Чънг-хе. Целта е била засилване на контрола от страна на Лий върху „перлата в короната” на конгломерата, а именно Samsung Electronics.

Освен това Парк се разследва и във връзка с обвиненията срещу нея за злоупотреба с власт и взимане на подкупи. На предстоящото заседание във Върховния съд в Сеул ще бъде определен редът за явяване на свидетелите по делето и представяне на доказателствата на обвинението. Ход на делото ще бъде даден в средата на октомври.

Тъй като Лий е подал жалба миналия месец, апелативният съд вероятно ще се произнесе по казуса до януари. Според корейското законодателство обвиняемият може да бъде задържан най-много до четири месеца, докато съдът разглежда молбата му.

Който и да загуби, вероятно отново ще обжалва пред Върховния съд. Четирима други висши ръководители от Samsung също бяха осъдени на първа инстанция по делото за подкупите.

Коментар