Европол: Рансъмуер е основната киберзаплаха

Зловредният софтуер, популярен като рансъмуеър, засенчва всички останали видове онлайн киберзаплахи през 2017 г., сочи доклад на Европейската полицейска служба Европол. От агенцията дават пример с атаката от типа WannaCry, която засегна милиони компютри.

Миналата година Европол проведе няколко успешни координирани трансгранични операции срещу киберпрестъпниците. Но властите в отделните държави спешно трябва да отделят повече ресурси за откриване на разработчици на хакерски софтуерни инструменти, се казва в доклада на Агенцията.

„Миналата година беше необикновена от гледна точка на обхвата, вида и размерите на атаките, с които се сблъскахме”, коментира директорът на Европол Роб Уайнрайт , анализирайки данните от годишния доклад за заплахите и престъпленията в интернет.

„Общността на киберпрестъпниците се усъвършенства. Групите, които се обединяват за разработване на престъпни киберуслуги, са основният двигател за развитие на  онлайн престъпленията с цел незаконно обогатяване”, допълва  Уайнрайт.

Рансъмуеър атаките засенчиха осталите киберзаплахи чрез безразборното заразяване на жертви от най-различни отрасли както от обществения, така и от частния сектор, се казва в анализа на Европол.

Освен това в доклада с обем от 80 страници се обръща внимние и на други видове онлайн престъпления: пробиви в бази данни, „даркнет” (тъмен , т.е. скрит сектор от интернет) пазари, изнудване на непълнолетни чрез детска порнограифя и кражби на плащания. Всички те се посочват като растяща заплаха за сигурността в интернет.

По думите на Уейнрайт, Европол планира да създаде специален отдел за борба с дейностите в т.нар.„тъмни пазари”, къдъто информация от кредитни карти се продава все повече, и то заедно с продажбата на наркотици. Тези киберпрестъпления пряко  засягат сектори като  търговията, въздушния транспорт и хотелиерството.

Коментар