Илон Мъск обеща евтини земни полети с ракета

Ракетата BFR ще превозва пътници до всяка точка на планетата за по-малко от час

Билетите за новата космическа ракета на Илон Мъск няма да бъдат по-скъпи отколкото билетите за обикновения авиотранспорт, увери лично шефът на SpaceX, представяйки революционния проект BFR.

Космическата компания планира да организира полети между големите градове на Земята с помощта на ракети за многократно използване, според публикация на Илон Мъск в Instagram. Новият тип ракета се нарича BFR – абревиатура на шеговитото Big F@cking Rocket, или още на Big Falcon Rocket.

Хуморът е обичаен за Илон Мъск, дори когато лансира най-мащабните си проекти. Показателно е „скучното” послание в името на една от неговите фирми – „The Boring Company”, която се занимава с прокарване на транспортни тунели.

Ракетата BFR ще превозва пътници до всяка точка на планетата за по-малко от час, а най-популярните маршрути ще бъдат преодолявани за около половин час, при максимална скорост на летене 27 хиляди километра в час.

BFR ще има диаметър 9 метра и дължина над 100 метра

Илон Мъск твърди, че билетите за полет с ракетата ще струват толкова, колкото и билетите за сегашните самолети. Това е поредното революционно начинание на Мъск, наред с високоскоростните тунели и космическите проекти на SpaceX.

По замисъл, BFR представлява многоразова ракета, която може да се дозарежда с гориво в космоса, както и да се използва за полети до Луната и Марс. Ракетата ще побира товар от 150 тона.

SpaceX акцентира на безопасността на ракетата, която е оборудвана с 31 двигателя и може да продължи полета си, дори в случай, че един или няколко двигателя излязат от строя.

BFR ще има диаметър 9 метра и дължина над 100 метра. Очаква се това да бъде най-ефективната ракета по отношение на полезен товар и разходи за пускане и приземяване.

Коментари по темата: „Илон Мъск обеща евтини земни полети с ракета”

добавете коментар...

  1. ха

    От къде къде по-специализирания сайт:
    “spaceflight101.com/spacex-launch-vehicle-concepts-designs”
    се вижда името:

    “BFR or Big Falcon Rocket (or Big F… Rocket)”

    Т. е. очевидно и двете комбинации са верни, но защо трябва така да наблягате на по-идиотската от тях? Защо поне не сложихте в скоби и другото име, които в цитирания сайт е поместено без скоби…

  2. Anonymous

    Не сте прав, точно така го нарича самата компания
    “https://www.rt.com/news/404995-musk-spacex-big-rocket/”

  3. ХМ

    BFR – Big Falcon Rocket, с това F@cking явно толкова ви е културата. Имате един потребител по-малко.

Коментар