Бизнесът у нас изостава в ползването на облака

Делът на компаниите у нас, които ползват облачни технологии, е много по-малък, отколкото в държави като Словения и Хърватска

Едва 7% от бизнес организациите в България използват облачни технологии, в сравнение с 22% в Словения, 23% в Хърватска, 57% във Финландия и средно 21% за всички държави в ЕС, сочат данни на Евростат, изнесени на конференцията Commercial Day 2017, организирана от Microsoft тази седмица в София.

Същевременно организациите, които са внедрили облачни технологии, посочват няколко фактора, които ограничават използването им. Рискът от пробиви в сигурността е основен критерий и при големите корпорации, и за малкия и среден бизнес (съответно 57% и 38%). Всички те отдават голямо значение на защитата на ИТ системите си.

Във фокуса на дискусионния панел в рамките на събитието бяха именно въпроси като внедряване на облачните технологии и тяхната безопасност, както и новият Европейски регламент за защита на личните данни.

Представители на Microsoft подчертаха, че през последните години компанията е направила редица важни инвестиции по отношение на сигурността и за разширяване на възможностите на облачните решения в Европа.

По-конкретно, Microsoft изгради 2 нови центъра за данни в Германия, допълнителни центрове в Обединеното Кралство и разширени съоръжения в Ирландия и Холандия.

Коментари по темата: „Бизнесът у нас изостава в ползването на облака”

добавете коментар...

  1. Бай Танас на Кюшето

    Ми, ДА!

  2. дан40

    Облакът е скъп за големи фирми.
    За малки фирми с малки и/или нередовни нужди е ок.

Коментар